Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Biomassza erőművet építenek Miskolcon

Forrás: MTI

2010.08.25 16:00:30

uniós támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Egy 3 megawatt kapacitású, faaprítékkal működő biomassza erőmű építését tervezi Miskolcon a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft., a 780 millió forintos beruházást a tervek szerint a jövő évben adják át.
A zöldmezős beruházás révén évente 1 millió köbméter földgáz takarítható meg. Az erőmű, vagy inkább kazán évente 4 ezer tonna faapríték felhasználásával állítaná elő a hőenergiát, amelyet távfűtéses lakások használhatnak fel. A 780 millió forintos beruházáshoz 320 millió forintot nyert uniós és hazai pályázaton a 2009-ben alapított, és a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. 25 százalékos és a WIS ZRt. 75 százalékos tulajdoni hányadában lévő társaság. A fennmaradó összegből 150 millió forint a saját forrás, a többit bankhitelből fedezik.

A társaság által építendő 3 megawatt fűtési teljesítményű kazánház a termelt hőenergiát a Mihő Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztóknak. A beruházás teljesítménye egy Miskolc méretű város teljes fűtési teljesítmény igényét figyelembe véve nem jelentős - mondta az ügyvezető, hozzátéve: a borsodi megyeszékhelyen a távhőszolgáltatás jelenleg teljes mértékben földgáz alapon üzemel.

Méhn Imre rámutatott: a biomassza kazánban előállított fűtési energia 10 százalékkal olcsóbb, mintha földgázból nyernék. Tájékoztatása szerint az alapanyagot, vagyis a faaprítékot elsősorban a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Városgazda Kft. által karbantartott zöldterületekről származó gallyakból, ágakból, a forgalomból kivont raklapokból, erdőgazdálkodási hulladékból nyernék, illetve a piacon ellenőrzött körülmények mellett vásárolt faaprítékkal tüzelnék a kazánt. A tervezett erőmű környezetbarát, üzemszerű állapotban jóval a szennyezőanyag- és zajkibocsátási határértékek alatt fog üzemelni.

Korábban:

uniós támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.