Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Hatszázmilliárd forintot kaptak a pályázók

Forrás: MTI / UniósPénz

2010.02.09 22:52:56

fejlesztés, támogatás, Európai Unió, MVH EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Tavaly a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 614 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak, ez az összeg 2008-ban 402 milliárd forint volt. Az idén a területalapú támogatás kifizetése a SAPS keretében történik, mivel az SPS támogatási rendszer bevezetéséről szóló törvény még az Alkotmánybíróság döntésére vár.
A növekedés több okra vezethető vissza: az MVH a globális gazdasági válság miatt számos kifizetést előre hozott. Továbbá több jogcímnél előleget fizetett a hivatal, és 10 százalékkal emelkedett a SAPS - azaz a területalapú támogatás - kerete is. Mindemellett ütemesebben halad a kifizetés is, és ebben az elektronikus kérelembenyújtás sokat segített - mondta Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.

A múlt évben a kifizetett közvetlen támogatás 327 milliárd volt, vagyis 85 milliárddal több, mint 2008-ban. Az EMVA - vagyis az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap - jogcímekre fordított összeg 177 milliárdra nőtt, ami szintén több a tavalyelőtti 85 milliárdnál. A területalapú támogatás októberi 70 százalékos előlege mellett - ami 140 milliárdot tett ki - kifizette még a hivatal a fennmaradó 30 százalékot is azoknak, akiknél nem volt túligénylés, vagy egyéb más ügyintézés hátráltató probléma. A valamivel több, mint 200 milliárdos SAPS-keretből múlt év végéig így 182 milliárd forintot vehettek fel az arra jogosultak.Az uniós támogatás fajlagos összege is magasabb lett az előző évihez képest. Akkor 31.429 forint volt, legutóbb pedig 42.173 forint hektáronkénti támogatás járt a gazdálkodóknak. Ezen kívül az egyébként 2010 januárjában esedékes nemzeti támogatásból (Top-up), az úgynevezett tej Top-up is előrehozott kifizetéssel került átutalásra októberben. A gazdálkodóknak átutalt összeg 15,7 milliárd forintot tett ki. Már utalja az MVH a nemzeti kiegészítő támogatás nemzeti részét is a gazdáknak. Ebből január közepe óta több, mint 10 milliárd forintot juttattak el a gazdáknak.

A 2007-2013 közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) intézkedéseire, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) 1.375 milliárd forintos keretet biztosított. Ebből 2009-ig 873 milliárd forint nagyságú összeg már lekötöttek az igénylők. A folyamatosan megvalósuló beruházások eddig benyújtott számláira kifizetett összeg eléri a 280 milliárd forintot. Az EMVA-ból 2007-ben, az indulás évében 18 milliárd, 2008-ban pedig 103 milliárd forint támogatást fizetett ki az MVH. 

Korábban:

fejlesztés, támogatás, Európai Unió, MVH EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.