Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nyolcszázmilliós beruházás Nagykállón

Forrás: MTI

2010.01.26 10:16:55

fejlesztés, beruházás, szennyvíz, Nagykálló EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Várhatóan nyáron kezdődhet meg a mintegy 800 millió forintos költségből megvalósuló, környezetbarát szennyvíztelep építése Nagykállóban. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2010 nyarán kezdődhetnek meg.
A beruházás előkészítésére - az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül - 37,8 millió forintos uniós támogatást nyert el Nagykálló, amely a tervezési költségek mintegy 85 százalékát fedezi - közölte Juhász Zoltán polgármester. A 10 ezer lakosú város által jelenleg használt, húsz évvel ezelőtt épült, mára korszerűtlennek számító telep leterhelten és környezetszennyezően működik, ezért van szükség egy korábbinál nagyobb befogadóképességű, környezetbarát szennyvíztisztítóra.     

A szennyvizet az eleveniszapos biológiai tisztítást követően természetes tisztítórendszer fogja utókezelni, ezzel csökkenti az élővizek terhelését - ismertette a polgármester, hozzátéve, hogy a megtisztított vizet a tervek szerint egy harminc hektáros, fűzfákból álló úgynevezett energiaerdő öntözésére hasznosítják majd.

MTI fotobank
(képünk illusztráció)

Amellett, hogy az új telep üzemeltetési költsége kedvezőbb, lehetővé válik a biomassza-termelés is, melynek jelentős szerepe lehet a város energiafelhasználásában. Az összesen 47 hektáros területen felépülő új szennyvíztisztítót Brüsszel támogatásának segítségével kívánja megvalósítani a város, az erre vonatkozó pályázat egyelőre bírálati szakaszban van. Az építési költségek elérik a 800 millió forintot, ebből 102 millió saját, 520 millió forint pedig uniós forrás lenne, a kivitelezési munkálatok pedig várhatóan 2010 nyarán kezdődhetnek meg - tette hozzá a polgármester.

Elindult Nagykálló városközpontjának mintegy 4 milliárd forintos rehabilitációs programja is, melynek keretében csaknem 200 millió forintot fordítanak a kisváros közösségi közlekedésének fejlesztésére. Az új autóbusz-állomás építésére, valamint belvárosi parkolók kialakítására 150 milliós uniós forrást vett igénybe az önkormányzat; a beruházást tavaly augusztusban adták át.

Korábban:

fejlesztés, beruházás, szennyvíz, Nagykálló EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.