Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Megújuló energia hasznosítását tervezi négy település

Forrás: MTI / UniósPénz

2010.01.14 13:31:06

fejlesztés, energia, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni.
Csór, Iszkaszentgyörgy, Isztimér és Várpalota polgármestere, valamint az Otthonunk Bakonykúti Egyesület elnöke szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Veszprém megyei városban arról, hogy létrehozzák az úgynevezett "magyar Güssing" projektet, s a megújuló energiaforrás hasznosítására építendő erőműhöz befektetőt keresnek. 

A sajtótájékoztatón Láng János közgazdász, az Otthonunk Bakonykúti Egyesület alelnöke ismertette a jelenlévőkkel, hogy az ausztriai Güssingben (Németújvár) sikerrel valósították már meg a projektet - szintén összefogva más településekkel is -, s az energiát 20 százalékkal olcsóbban állítják elő, mint a "hagyományos" áramszolgáltatók. Sőt kedvezményesen értékesítik az energiát már más felhasználóknak is - jegyezte meg.A közgazdász szerint a güssingiek ötletében "semmi olyan nincs, ami Magyarországon ne lenne megvalósítható", így jutottak arra a gondolatra, hogy néhány bakonyi településsel összefogva szintén maguk oldják meg az energiaellátásukat. Láng János utalt arra is, hogy a güssingi projektet már Bajorországban, Wildpoldsriedben is sikerrel megvalósították. A beruházást energetikai mintaprojektnek is szánják Magyarországon - tette hozzá a közgazdász, megjegyezve azt is, hogy a fejlesztés új munkahelyek létesítését is jelenti majd, mert a térség iparának, vállalkozásainak fellendülése várható.

Németh Árpád, Várpalota polgármestere elmondta, hogy a város határában mintegy 150-180 hektáron tudnak majd gyorsan növő akácot és nyárfát telepíteni, s ezek a fák két-három év alatt már vághatók. Németh Árpád szerint az erőmű létesítéséhez legalább 20-30 milliárd forintra lesz szükség, de a beruházás iránt máris vannak befektetői érdeklődők, s fel is vették a kapcsolatot "egyes gazdasági körökkel". Szerinte nem zárható ki az sem, hogy a jelentős fakitermelés miatt egy parkettagyár is Várpalotára települ.

A város vezetője elmondta: uniós pénzekre is igyekeznek pályázni, amennyiben az Európai Unió kiír megújuló energia hasznosítása témakörben pályázatot. A polgármester tájékoztatása szerint a mostani szándéknyilatkozat aláírását követően a projekt részletes kidolgozása következik - ez várhatóan őszre elkészül -, utána kiírják a megvalósításra a pályázatot, s szerinte a nyertes befektető jövőre elkezdheti a beruházási munkálatokat. A sajtótájékoztatón Csór, Iszkaszentgyörgy és Isztimér polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó,  környezetkímélő kezdeményezésről van szó, amelyhez szívesen csatlakoztak településeik.

Korábban:

fejlesztés, energia, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.