Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Tízmilliárdból épült hulladéklerakók

Forrás: MTI / UniósPénz

2010.01.08 10:01:16

fejlesztés, beruházás, hulladéklerakó EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Január első napjaiban megkezdte működését a 35 millió euró, azaz mintegy 9,5 milliárd forintos költségből megépült kisvárdai és nagyecsedi hulladéklerakó.
A mintegy 34 milliárd forintos északkelet-magyarországi környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási nagyprojekt első üteme több mint 200 települést és közel 600 ezer embert érint és, az országban az elsők közt teremtette meg a modern hulladékgazdálkodás és a szelektív hulladékgyűjtés alapjait - mondta be Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke.

Az egyelőre próbaüzemben működő regionális depóniák összesen 330 ezer köbméter hulladék befogadására alkalmasak, s megfelelnek az uniós és hazai környezetvédelmi jogszabályoknak. Kósa Tímea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a modern lerakók azt a hat korábbi szabolcsi hulladéktelepet váltották ki, melyek csak december 31-ig rendelkeztek meghosszabbított, ideiglenes működési engedéllyel.A 229 szabolcsi és a 11 borsodi települési önkormányzat által alakított megyei szilárdhulladék-gazdálkodási társulás 2004-ben nyújtott be pályázatot egy korszerű hulladékkezelési program megvalósítására. A költségek átcsoportosításából, a kivitelezésben, valamint a visszaigényelhetővé vált általános forgalmi adóból 8,5 millió eurós megtakarítást sikerült elérni, ennek köszönhetően a most átadott lerakók mellett egy-egy komposztáló telep is létesülhet.

A tervek szerint a költségátcsoportosításból jut majd többek közt az új nyíregyházi depónia megvalósulására, valamint 14 darab hulladékgyűjtő jármű beszerzésére. A tavaly bezárt lerakók rekultivációjára is pályázott a társulás Brüsszelnél. Várhatóan az év közepéig készül el minden társult település régi lerakójának rekultivációs terve, ezt követően kezdődhet el a körülbelül 9-10 milliárd forintba kerülő beruházás.

Korábban:

fejlesztés, beruházás, hulladéklerakó EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.