Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közel hatszázmilliárd forintot fizettek ki idén

Forrás: MTI

2009.12.29 10:44:43

fejlesztés, ROP, pályázat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A Regionális Operatív Programok (ROP) pályázati kiírásai keretében a 2007. évi indulás óta 2009. novemberéig több mint 4.800 projekt kapott támogatást, hozzávetőleg 590 milliárd forint értékben - derült ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Regionális Fejlesztési Programok irányító hatóságának összesítéséből.
A projektek feldolgozása, értékelése folyamatosan zajlik, ez idáig a beérkezett 13.700  pályázat közül több mint 9.800 értékelése történt meg. A bíráló bizottságok csaknem 7.500 projekt kapcsán fogalmaztak meg döntési javaslatot. Eddig a projektek megvalósításától függően összességében 150 milliárd forint értékben fizettek ki támogatást.


A Regionális Operatív Programok végrehajtásának folyamatában 2009. első féléve hozott nagy előrelépést. A 2007. évi indulás óta eltelt időszak eredményeihez viszonyítva minden területen jelentős az előrehaladás. Az elmúlt közel három évben a végleges kötelezettségvállalások értéke megközelítette az 590 milliárd forintot. Ennek több mint 53 százaléka - 318 milliárd forint - 2009 eredménye.Az irányító hatóság összesítése szerint 2007 óta több mint 490 milliárd forintra kötöttek támogatási szerződést, mintegy 342 milliárd forintot az idei évben megkötött szerződésekben kötöttek le. A kifizetéseknél is hatalmas az ugrás, hiszen az eddigi összesen több mint 120 milliárd forintnyi kifizetésből több mint 107 milliárdot az idén utaltak át a kedvezményezetteknek.

A Regionális Operatív Programokban 1.200 településen valósulhat meg uniós támogatást felhasználó projekt, és több mint 1.000 önkormányzat nyert el támogatást. A pályázatos konstrukciók esetében 2009. január 1. és 2009 novembere között összesen 25 tématerületen hirdettek meg pályázatokat a Regionális Operatív Programok keretében.

A hat téma keretében - gazdaságfejlesztés, turisztika, közlekedés, humáninfrastruktúra, településfejlesztés, környezetvédelem - meghirdetett pályázatok számára biztosított összes keret mértéke elérte a 250 milliárd forintot. A stratégiai fontosságú fejlesztési, beruházási elképzelésekről a kormány nem pályázatok útján, hanem az adott fejlesztés fontosságát, az Új Magyarország Fejlesztési Terv céljaihoz való illeszkedését mérlegelve egyedileg dönt. A 2009. november 19-i állapot szerint összesen 182 projekt 240,1 milliárd forint támogatási összeggel szerepel kiemelt projektként nevesítve a ROP akciótervekben. Ezekből 2009. november 19-ig 150  kiemelt projektről született meg a végső támogató döntés 206,6 milliárd forint támogatási igénnyel, amelynek eredményeként 140 projekt szerződéskötésére került sor 188,4 milliárd forint támogatási összeggel.

Korábban:

fejlesztés, ROP, pályázat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.