Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Egymilliárdból építik a szolnoki kuriózumot

Forrás: MTI

2009.12.10 12:14:54

fejlesztés, Szolnok , gyaloghíd EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Elkezdődött a Tiszán átívelő első gyaloghíd építése szerdán Szolnokon a város felőli pillér cölöpeinek előkészítésével. Szolnok új jelképe, Közép-Európa leghosszabb gyalogos átkelője igazi turisztikai látványosság és műszaki kuriózum lesz.
Miután a szakemberek a munkaterületet előkészítették, így egyebek mellett világháborús lövedékek után is átkutatták, megkezdték a kivitelezés első mozzanatát az alapozást. Ennek részeként összesen 280 vasbeton cölöpöt helyeznek el a két parton, egymástól 120 méter távolságban álló leendő hídpillér megtámasztására - mondta  Dobó Gábor, a beruházás műszaki ellenőrzésével megbízott Utiber Közúti Beruházó Kft. projektvezetője.

A cölöpök helyét speciális munkagéppel fúrják ki a folyópart talajában 20-25 méter mélyen. Ezek a lyukak egyenként öt-hat köbméternyi betont fogadnak be, amelyet acéllal tesznek  szilárdabbá - magyarázta a főmérnök. A munkát a mostani időjárás nem akadályozza. Megfelelő téliesítés mellett a hideg évszakban is zavartalanul tudnak dolgozni. Nehézséget csupán a keményebb, mínusz 15-20 fok körüli fagyok és a nagyobb árvizek okozhatnak. Utóbbi jövő tavasszal akár az egész munkaterületet is elboríthatja, ám a kivitelezés magasépítési fázisaival addig is tudnak haladni - tette hozzá.Szolnok új jelképe, Közép-Európa leghosszabb gyalogos átkelője igazi turisztikai látványosság és műszaki kuriózum lesz - ígérte a tájékoztatón a kivitelező Közgép Zrt. projektvezetője. A Tiszavirág-híd a megyeszékhely belvárosát az utóbbi években felsőoktatási, rekreációs és sportközponttá fejlődött Tiszaligettel fogja összekötni, a folyó első gyaloghídja lesz. Tervezéséhez egy spanyolországi autópályán átívelő gyaloghíd szolgáltatta a mintát. Különlegessége, hogy a vízben nem lesz alátámasztása, mindössze a két parti pillér tartja, így a szerkezet légiesen kecses lesz. A mozgássérülteket mindkét oldalán egy-egy lift segíti majd az átkelőre való feljutásban - sorolta Szűcs József.
 
A szolnoki gyaloghíd európai uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg. Teljes hossza 456 méter, szélessége 5,5 méter, míg az acélszerkezet hossza 186 méter lesz. A tiszavirágot szimbolizáló átkelő legnagyobb, középső eleme a jövő év tavaszán-nyarán kerül végleges helyére. Az építkezés a tervek szerint 2010. szeptember 1-jére készül el.

Korábban:

fejlesztés, Szolnok , gyaloghíd EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.