Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közel négyszázmillióból építettek bioerőművet Baján

Forrás: MTI

2009.12.10 10:19:26

fejlesztés, beruházás, biomassza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A Greenergy cégcsoport 375 millió forintos beruházásával épült biomassza erőművet adtak át. A biomassza erőmű által termelt hővel a közel kétezer bajai lakás és intézmény fűtéséhez felhasznált melegvizet állítják elő, kiváltva ezzel az eddig felhasznált gáz egy részét.
A bajai távhőszolgáltató által nyújtott hő jelentős részét a budapesti Greenergy cégcsoport tulajdonában és üzemeltetésében lévő gázmotoros kiserőmű termeli. A biomasszára épülő technológiai fejlesztéshez szükséges pénzügyi forrásokat a cégcsoport biztosította a Baja Energetika Kft-vel kötött szolgáltatási szerződés értelmében. A beruházás 50 millió forint európai uniós támogatást nyert el.A 2009 júliusában megkezdett munkálatok eredményeképpen decembertől - a kapcsolt kiserőművet kiegészítve -, már az új környezetbarát biomassza fűtőmű biztosítja a távhőszolgáltatást. Spilkó József hangsúlyozta, hogy a Greenergy cégcsoport és többségi tulajdonosa, a washingtoni székhelyű Global Environmental Fund kizárólag olyan energetikai fejlesztéseket valósít meg, amelyek pozitív hatással vannak a természeti környezetre és az emberi egészségre, ezért valamennyi beruházásnál kiemelt figyelmet kapnak a környezetvédelmi szempontok.

A bajai biomassza fűtőmű esetében az alternatív energiaforrásra való átállás csökkenti a környezeti terhelést és alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményez, és számos innovatív műszaki megoldást alkalmaztak azért, hogy a hang- és légszennyezés szintjét a környezetvédelmi határértékek alatt tartsák. Az erőműben egyelőre fanyesedéket és egyéb fahulladékot használnak fel, amit beszállítók biztosítanak. A cég tervei között szerepel 300 hektár terület bérbe vétele, ahol energiafa ültetéssel hosszú távon megoldanák a fűtési alapanyagot. Révfy Zoltán polgármester szerint a biomassza erőmű által előállított olcsóbb hőenergia részben kompenzálhatja a gázár emelését. A városvezetés tervei szerint további közintézményeket is rácsatlakoztatnak a távfűtő rendszerre.

Korábban:

fejlesztés, beruházás, biomassza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.