Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közel tízmilliárdos hulladékeltakarítási projekt Győrött

Forrás: MTI

2009.12.08 12:47:57

fejlesztés, beruházás, ohulladék, Győr EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Száztizenkét település 260 ezer lakosának életminőségét javítja a győri nagytérség hulladékgazdálkodási rendszere, amely 6,5 milliárd forintos uniós támogatással készül. A 9,5 milliárd forintos fejlesztési projekt keretében megépült hulladékkezelő központot Molnár Csaba kancelláriaminiszter adta át.
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter beszédében kiemelte, hogy a keletkező települési szilárd hulladék jó részét újrahasznosítják, energetikai felhasználásra alkalmas fűtőértékű anyagot állítanak elő belőle. Így a hulladéknak mintegy harmada kerül csupán a korszerűen kialakított lerakótérbe. A győri hulladékgazdálkodási rendszer a Brüsszel által engedélyezett tizennégy országos nagyprojekt egyike - fűzte hozzá a kancelláriaminiszter.

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: az önkormányzat 3 milliárd forintos önrésszel járult hozzá a beruházáshoz. Az invesztíció nagyobb részét az uniós forrás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás biztosította. A regionális hulladékkezelő központ korszerű technológia alkalmazásával kezeli az összegyűjtött szelektív és lakossági szilárd hulladékot - mondta az átadáson Kovács Barnabás projektvezető.


(képünk illusztráció)

Ennek szellemében készült el a szükséges aljazat-szigeteléssel ellátott 72 ezer négyzetméteres lerakó és a monitoring rendszer, amely érzékeli a fóliarétegek esetleges sérüléséből adódó szivárgást, lehetővé téve az azonnali beavatkozást. A hulladékot mechanikai-biológiai stabilizálási eljárásnak vetik alá. A stabilizálás során keletkezik az energetikai hasznosításra alkalmas fűtőanyag. Ezzel az eljárással megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a Győrött és a térségben évente keletkező 160 ezer tonna szilárd hulladék 60-65 százalékát hasznosítani lehessen, s csupán a fennmaradó hányadot helyezzék el a lerakóban.

A beruházás keretében 43 hulladékgyűjtő udvar, két átrakó állomás, több száz szelektív hulladékgyűjtő sziget épül. A feladatok ellátásához különféle eszközöket, gépeket, járműveket is beszereznek. A rendszer jövő tavaszi indítását megelőzően összesen 75 ezer komposztgyűjtő edényt juttatnak el a lakossághoz, a már használatban lévő hulladékgyűjtő edényeket pedig ellátják leolvasócsippel és elvégzik a számítógépes aktiválást. A lebomló zöldhulladékból komposzt készül, amelyet értékesítenek.

Korábban:

fejlesztés, beruházás, ohulladék, Győr EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.