Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közel százhúsz milliárd forintot fordítanak munkahelyteremtésre

Forrás: MTI

2009.11.24 14:57:52

fejlesztés, munkaerő, Út a munkához EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A kormány célja, hogy jövőre a vállalkozói szférát is bekapcsolják az Út a munkához programba, ezért bérköltség-támogatást nyújtanának a vállalkozásoknak a foglalkoztatási törvény módosításával.

A foglalkoztatást ösztönző intézkedések között nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben arra, hogy minél több szociális ellátott kerüljön vissza az elsődleges munkaerőpiacra, és a versenyszférában helyezkedjen el - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. A rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segítő Út a munkához program 2009 áprilisában indult. A program egyik elvárása és követelménye, hogy azokat, akik 35 év alattiak és nem végezték el a 8 osztályt, kötelező képzésben kell részesíteni.A program elindítását indokolta az is, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb társadalompolitikai kihívás a tartós munkanélküliség kezelése, emellett egyre több olyan alacsony iskolázottságú fiatal van, aki nem talál állást, így nem szerez munkatapasztalatot sem. Az idei tapasztalatok azt igazolják, hogy az elképzelés helyességét, amely többek között a közcélú foglalkoztatásban látszik. Az elmúlt három hónapban soha nem látott mértékben nőtt a települések közfoglalkoztatottainak száma, így októberben 95 000 ember volt része közcélú foglalkoztatásnak.

A kormány 2010-ben folytatja és kiterjeszti a programot, amelyre az idei 97 milliárd forinthoz képest összesen 117,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amelyből 7,5 milliárd forint európai uniós, a többi költségvetési forrás. A program kiterjesztése a foglalkoztatási lehetőségek bővítését jelenti. A kormány jövőre azt tervezi a szociális támogatásban részesülők elsődleges munkaerőpiacra való visszatérésének elősegítése érdekében, hogy közcélú munkavégzést a jövőben állami, vagy önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságnál is lehessen szervezni.

A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet szerint 2010 januárjától támogatást kaphat az a munkáltató, amely vállalja a rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személy teljes munkaidőben és munkaviszony keretében történő foglalkoztatását. A támogatás legfeljebb egy évig nyújtható, összege havonta nem haladhatja meg a támogatás megállapításakor hatályos rát összegét (ez jelenleg 28.500 forint).

Korábban:

fejlesztés, munkaerő, Út a munkához EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.