Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Másfél milliárd forintot kap a szénsavhavat alkalmazó kórház

Forrás: MTI

2009.10.22 14:23:02

fejlesztés, beruházás, Európai Unió, EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára rehabilitációs központot alakítanak ki a kórházban, közelében pedig járóbeteg-centrumot létesítenek.

Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára rehabilitációs központot alakítanak ki a kórházban; közelében pedig járóbeteg-centrumot létesítenek - mondta Németh Csóka Gábor alpolgármester. Ismertetése szerint a rehabilitációs központhoz 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert európai uniós forrásból, kormányzati társfinanszírozással a kapuvári önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A járóbeteg-centrumhoz pedig 791 millió forint a támogatás. A két projekthez az önrész összesen 222 millió forint.

A rehabilitációs központ országosan egyedülálló szolgáltatásait a tervek szerint a jövő év közepén már igénybe vehetik a rászorulók. A szénsavgázra alapozott komplex terápiát Magyarországon jelenleg egyedül Kapuváron végzik több mint negyven éve, sikerét hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismerik. A kapuvári Lumniczer Sándor Kórházban 1967 óta kezelik sajátos eljárással, úgynevezett szénsavgáz-fürdőkúrával az érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeket.

 


A fürdőhöz szükséges alapanyagot, a mínusz 79 Celsius-fokos szilárd szén-dioxidot - köznyelven szénsavhónak is nevezik - a közeli Répcelakról szállítják naponta a kórházba. A szénsavhó forró víz hozzáadására gyorsan párolog és sűrű szénsavgázt termel. A felszívódó gáz hatására az erek kitágulnak és javul a keringés. A sajátos kezelés eredményeként beteg emberek amputálásra ítélt végtagját sikerült megmenteni. A kezelést a társadalombiztosítás finanszírozza.

A rekonstrukciós program keretében már áll az új épület, amelynek földszintjén rendezik be a kezelőhelyiségeket, első és második emeletén pedig a fekvőbetegek részére kétágyas szobák, továbbá társalgó és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A centrum egyszerre 139 fekvőbeteget fogadhat majd. A program keretében a három meglévő épület rekonstrukciójára is sor kerül. A kórházban 2007 tavaszán megszűnt az aktív ellátás, az egészségügyi tárca által is támogatott mostani fejlesztés azonban biztosítja az intézmény fennmaradását és további szakmai fejlődését.

A rábaközi kisváros járóbeteg-rendelője is megújul. Épületét emeletráépítéssel bővítik. A járóbeteg-centrum ügyében a közbeszerzési eljárás folyamatban van, a kivitelezés ez év végén, vagy jövő év elején kezdődhet - mondta az alpolgármester. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak az egészség-, és a gyógyturizmus fellendítéséhez, amely a rábaközi kisváros stratégiai célja - tette hozzá a politikus.
 

Korábban:

fejlesztés, beruházás, Európai Unió, EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.