Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Négyszázmilliárd eurós veszteség az európai bankoknál

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.29 11:20:26

bank, Európai Unió, fejlesztés, válság EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Európa 22 nagy bankja 400 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el idén és jövőre - írta hétvégi számában az International Herald Tribune.

 A New York Times Párizsban megjelenő európai kiadása olyan brüsszeli tisztviselőkre hivatkozik, akik már látták az uniós bankfelügyeleti bizottság (CEBS) irányításával elkészített úgynevezett stressz teszt eredményeit, amelynek legalább egy irányszámát az uniós pénzügyminiszterek csütörtöki informális találkozóján Svédországban nyilvánosságra kívánják hozni.

A Brüsszel által májusban kezdeményezett vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa: az Európai Unió pénzintézetei mennyire tudnak ellenállni a gazdasági visszaesés okozta megpróbáltatásoknak, valamint hogy szükség van-e tőkepótlásra az ágazatban. A tesztet a nemzeti bankfelügyeleti hatóságok végezték, de a CEBS adott hozzá iránymutatásokat. Az uniós pénzügyminiszterek a lap szerint azt tervezik, hogy a következő hónapokban hasonló nyomáspróbának vetik alá a biztosítótársaságokat is, amelynek eredménye már tavaszra meglehetne. 


Az Egyesült Államokban elvégzett hasonló stressz teszttel ellentétben az európai vizsgálat nem tartalmaz ajánlásokat az egyes bankoknak az egyensúly megtartásához szükséges intézkedésekhez - hangsúlyozza az IHT. A lap emlékezetett arra, hogy a CEBS már felmérte egyszer az uniós bankrendszer előtt álló kockázatokat, és arról tavasz elején tájékoztatta a pénzügyminiszteri tanácsot is. Az uniós bizottság ugyanakkor azt is értésre adta, hogy a bankrendszer és azon belül egy-egy bank tőkeigényének felmérését nemzeti hatáskörbe tartozónak tartja, nem pedig uniós illetékességnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán teszi közzé tanulmányát az európai pénzügyi rendszer helyzetéről. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban úgy ítélte meg, hogy az európai pénzintézeteknek 375 milliárd dolláros tőkeinjekcióra lenne szükségük a veszteségek fedezésére, de ezt akkor európai vezetők vitatták.

Korábban:

bank, Európai Unió, fejlesztés, válság EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.