Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Láthatatlan uniós ezermilliárdok

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.24 13:31:18

fejlesztés, pályázat, beruházás, NFÜ, kifizetés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Magyarország áll a legjobban az uniós források lehívásában a legutóbb felvett 10 tagország közül, Magyarország nyújtotta be a legtöbb nagyprojektet a 2007-2013-as időszakra az unióhoz, és az ország kapta meg a legtöbb engedélyt a fejlesztésekre.

A 2007-2013 közötti időszakban az első években sokkal kisebb az uniós források felhasználása és kifizetése, mint majd a későbbiekben lesz. A tendencia jól érzékelhető abban, hogy idén szeptemberig már annyi uniós forrást fizettek ki, mint amennyit az előző két évben összesen - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője.

Az ország most mintegy 500 milliárd forint lehívásánál tart, 2013-ig pedig körülbelül hétezermilliárd forintra számíthatnak a beruházások. Az uniós források "nagy kifizetési boom"-ja tehát még csak ezután következik - állapította meg. Magyarországon több mint ötezermilliárd forintnyi pályázat van meghirdetve, ebből majdnem háromezermilliárd forint már meg is van ítélve, azt már megnyerték pályázók. a pénzek azért nincsenek még kifizetve, mert a kivitelezés majd ezután következik, nagyrészt a beruházások részben önrészből finanszírozott megvalósítása után.

MTI fotobank


Arról is beszélt, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is megállapította: jól állunk az összegek lehívásában, a nagyprojektek elfogadásában, noha lehetnének  gyorsabbak a kifizetések, és hosszú a döntési folyamat. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy eddig nem részesült az ország ilyen típusú támogatási formában, ezért az ehhez való hozzáférést meg kellett tanulni, és egy külön szervezetrendszert kellett erre létrehozni.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ÁSZ európai uniós támogatások felhasználásának ellenőrzéséről szóló jelentésére hivatkozva elmondta, hogy a kormány saját, 2008. évi tervezéséhez képest 43 százalékkal kevesebb uniós forrást tudott kifizetni a pályázóknak. A politikus szerint ez a kormány hibája, emlékeztetett, hogy a 2007 és 2013 között, tehát "a hét év alatt felhasználható pénz alig nyolc százalékát fizette ki a kormány 2007. január elseje és 2009. augusztus vége között".

Korábban:

fejlesztés, pályázat, beruházás, NFÜ, kifizetés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.