Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Hatszázmilliós fejlesztések Szolnok megyében

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.22 13:39:26

fejlesztés, kultúra, Szolnok, támogatás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A jászkun kapitányok nyomában címmel a kulturális turizmus egy új termékének megvalósítása kezdődött el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az építési munkákkal kapcsolatos első szerződést hétfőn írták alá a megyeházán.

A projekt lényege, hogy a megyére jellemző gazdag jász és kun emlékanyagra alapozva korszerű infrastruktúrával, magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező komplex turisztikai attrakciót hozzanak létre. Ehhez a jászkun kapitány téma olyan történeti hátteret biztosít, amely lehetővé teszi, hogy szinte minden megyei település, kistérség megtalálja benne saját kapcsolódási pontját. Összesen tizenhárom településen lesz kisebb-nagyobb turisztikai célú fejlesztés. 

A tematikus túraútvonal elképzelése két kör után kapta meg a szükséges támogatást a regionális fejlesztési tanácstól, a beruházás 600 millió forint összértékű és 2010 decemberében zárul - jelentette be Búsi Lajos, a projektgazda megyei közgyűlés alelnöke a szolnoki Damjanich múzeumban tartott hivatalos nyitórendezvényen. Mint elhangzott, ha a projektet sikerül valóra váltani, olyan egyedi termékkel gazdagodik majd a megye kulturális turizmusának palettája, amitől a gazdasági versenyképesség növelése is remélhető.


Fésüs László, az irányító hatóság, a regionális fejlesztési ügynökség vezetője elmondta: a példaértékű projekt az elsők között részesült európai uniós anyagi forrásokból a regionális fejlesztési tanácstól. Ígéretet tett arra, hogy késedelmes kifizetések nem fogják a munkák befejezési határidejét meghosszabbítani. A fejlesztés két alappillére közül az egyik a megye nyolc tagmúzeumának és a kapcsolódó öt település múzeumának, tájházának rekonstrukciója, míg a másik Szolnokon, Jászberényben és Karcagon egy-egy látogatóközpont kialakítása. Ezen túlmenően a technikai fejlesztések sorát - többnyelvű digitális tárlatvezetés, érintőképernyős információs terminálok, valamint kedvezményeket biztosító mágneskártyás beléptető rendszer kiépítése - valósítják meg.

A tematikus út a szolnoki Damjanich János Múzeumban kialakítandó látványteremből indul. A közgyűjtemény falai között megvalósuló nagyszabású kiállítás az egyedülálló jász és kun emlékanyagot együttesen mutatja be időbeli tagolással. A másik két látogatóközpont a jász és a nagykun térségbe "érkezést" segíti elő. A tervek szerint hagyományos és a megye múzeumaira még nem jellemző újszerű szolgáltatások sorát - speciális interaktív programok, kerékpárkölcsönzés és ajándékbolt - is megteremtik, hogy a turista számára igazi élményt jelentsen a barangolás a jászkun kapitányok nyomában.

Korábban:

fejlesztés, kultúra, Szolnok, támogatás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.