Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Megtalálják a kiskaput a pályázók

Forrás: UniósPénz - lapszemle

2009.09.17 10:35:29

fejlesztés, csalás, pályázat, NFÜ EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Körlevélben vette fel a harcot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az európai uniós pénzt felhasználó pályázatok szabálytalanságainak ügyében. Tegnap az Állami Számvevőszék jelentésében is nagyon sok szabálytalanságról, hiányosságról volt szó a támogatások felhasználásával kapcsolatban.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tudja, hogy a legtöbb szabálytalanságot a sikeres pályázók és a közreműködő szervezetek követik el annak ellenére, hogy minden, az ügynökség alá tartozó társaságnál működik belső és külső ellenőrzés is. A fejlesztési ügynökség szóvivője azt mondja: tisztában vannak a hiányosságokkal, és azzal, hogy sok közbeszerzési eljárást rosszul írnak ki az NFÜ alá tartozó szervezetek. Oravecz Péter hozzátette, hogy az állami cég az év elején már tett lépéseket az ügyben. Körlevélben tájékoztatták a közreműködő szervezeteket és a projektgazdákat, hogy ne csupán a magyar eljárásrendnek, hanem az uniós szabályoknak megfelelően írják ki a közbeszerzéseiket. Ez azt jelenti, hogy EU-konform szabályok szerint, nyílt eljárással lefolytatott közbeszerzésekre írjanak ki pályázatokat. Nem elégséges ugyanis a tárgyalásos eljárásoknak a lebonyolítása.


Oravecz Péter azt mondta, hogy a körlevélen kívül még az úgynevezett ANTILOP program segíthet a szabálytalanságok feltárásában. Ebben a rendszerben bárki tehet észrevételeket és bejelentéseket, ha visszaélésre gyanakszik egy pályázat kivitelezésekor. A szóvivő hozzátette, hogy eddig csaknem ötszáz bejelentés érkezett a fejlesztési ügynökséghez, és ebből száz esetben történt visszaélés. Ezeknek az ügyeknek egy része már a bíróság előtt van. Az MR1 Kossuth Rádió megkereste a Pénzügyminisztériumot, amely a számvevőszék szerint a legfőbb ellenőrzője az EU-s pályázatoknak, de a tárca sajtóosztályán azt a mondták, hogy nem ők, hanem a gazdasági tárca felel ezért a területért. Utóbbi azonban csak későbbre ígért tájékoztatást arról, hogyan szigorítana az ellenőrzéseken. A közreműködő szervezetek elmondták, hogy megkapták a fejlesztési ügynökség levelét, de ők nem nyilatkozhatnak a szabálytalan pályázatokról, csak az állami cég.
 
Forrás: MR2 Kossuth Rádió

Korábban:

fejlesztés, csalás, pályázat, NFÜ EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.