Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Hárommilliárdos gigaberuházás kezdődik Lukácsházán

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.16 11:38:51

fejlesztés, beruázás, víztározó, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Több mint 2,7 milliárd forintos beruházást követően, kilencven százalékban európai uniós támogatással megépül a lukácsházi árvízvédelmi tározó, amelynek alapkövét kedden Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára rakta le.

A tározó a környező települések, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti, valamint Szombathely biztonságát is megnöveli. Az építés során egy mesterséges tó is képződik, ami a térség idegenforgalmi vonzerejét növelheti, és további fejlesztésekre kínál lehetőséget Az árvízvédelmi tározók hasznosságát a gyakorlat is bizonyította, hiszen a mosonmagyaróvári tározó nélkül a víz valószínűleg elárasztotta volna a várost a tavalyi árvíznél - mondta a szakállamtitkár.


Még az elején vannak

A jövő héten lerakják a nagykunsági és a tiszasülyi árvízvédelmi tározó alapkövét is, amelyek a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése keretében épülnek meg. A Nyugat-dunántúli régióban a szakállamtitkár felsorolása szerint az utóbbi években egy sor jelentős vízügyi fejlesztés valósult meg, ezek közé tartozik a szentgotthárdi árapasztó vápa, a vasszentmihályi töltések megerősítése, a Kerka árvíztározója, a Kebele árvíztározója.    

Szavai szerint a közeli jövőben megkezdődik a Rábán az Ausztriával közös árvízvédelmi előrejelző rendszer kiépítése, valamint a Mura árvízvédelmi rendszerének korszerűsítése is, amely összességében 20 milliárd forint értékű vízügyi fejlesztést jelent a régióban. A lukácsházi víztározó megépítését a Szombathely egy részét is elárasztó 1965-ös nagy árvíz óta szorgalmazzák a helyi szakemberek - emlékeztetett Ipkovich György, Szombathely polgármestere. A Lukácsháza mellett 161 hektárnyi területen megépülő tározó 5,2 millió köbméter víz befogadására lesz képes, 2,4 kilométer hosszú völgyzáró gátja legmagasabb pontján eléri majd a 8,2 métert. A völgyzáró gát építéséhez 390 ezer köbméternyi földet mozgatnak meg. A földet helyben nyerik ki, amelynek eredményeként egy 25 hektáros tó jön létre.

Ha érdeklik a hazai víztározó fejlesztések, tudjon meg róluk többet itt.

Korábban:

fejlesztés, beruázás, víztározó, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.