Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Hatalmas figyelem kíséri a Zeneakadémia felújítását

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.15 11:14:18

fejlesztés, Zeneakaddémia, támogatás, Európai Unió, FIDIC EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A felújítási munkálatok miatt nem teljesen zökkenőmentes szemeszter kezdődött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (LFZE). Az előkészítési szakaszban álló felújítást a Nemzetközi Tanácsadó Mérnökök Szervezete is kiemelten figyeli.

A Zeneakadémia épületének felújítása - Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten néven - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, mintegy 10 milliárd forintos uniós támogatással. A Liszt Ferenc téri épület felújítására az EU-támogatás kötelezettségei miatt külön projektszervezetet kellett alakítani, ennek vezetője Lehoczki Zsuzsa lett, a főmérnöki teendőket pedig a munkákban kezdettől résztvevő Lakatos Gergely mint főmérnök látja el.  Nyáron műemléki kutatások folytak a Zeneakadémián és előkerült az eredeti, 1907-es díszítőfestés, erre a nyomra támaszkodnak a felújítás során. A felújítást bonyolulttá teszi, hogy a műemléki hitelességnek és a XXI. századi követelményeknek egyaránt meg kell felelni. Ezért tart még az előkészítő munka, amelynek folyamatos minőségellenőrzésen kell átmennie - mondta Lakatos Gergely. Mint hangsúlyozta, a kivitelezés a magyarországi magasépítési gyakorlatban kevéssé elterjedt módon a Fédération Internationale des Ingénieurs Conseils (Nemzetközi Tanácsadó Mérnökök Szervezete, FIDIC) ajánlásai szerint zajlik majd.

A közbeszerzési eljárások miatt új időpontban, 2010 elején kezdődik a Wesselényi utcai kiszolgáló épület átépítése. A sajtóbeszélgetésen Batta András, az LFZE rektora, valamint Lakatos Gergely főmérnök is megerősítette: jobb, hogy a két ház építési tervezése és felújítása párhuzamosan folyik, mert így pontosabban meg lehet mondani, mely funkcióknak kell átkerülni a Liszt Ferenc térről a Wesselényi utcába. Mindkét épület alapterülete csaknem kétezer négyzetméterrel bővül. A szellőztető berendezést a nagyterem hátsó része fölé építendő hídra telepítik; a rendszernek óránként 80 ezer köbméter levegőmennyiség szállítására kell képesnek lennie.

A Zeneakadémia felújításáról bővebben itt olvashat.

Korábban:

fejlesztés, Zeneakaddémia, támogatás, Európai Unió, FIDIC EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.