Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Költségvetés 2010: 590 milliárd forint kifizetés az ÚMFT-ben

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.14 15:38:07

ÚMFT, fejlesztés, kifizetés, költségvetés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjainak keretében 589,3 milliárd forint kifizetésével számol a 2010-es költségvetés tervezete, a kifizetésekből 500,3 milliárd forint az európai uniós forrás.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 2010-ben összesen 922,645 milliárd forint európai uniós forrás érkezik az országba. Az európai uniós források nagy része - 645,9 milliárd forint - a költségvetésben megjelenő támogatás, ennek jelentős hányadát - 500,3 milliárd forintot - adják az ÚMFT operatív programjai keretében kifizetett pénzek. A 2007-2013 közötti időszakban Magyarország rendelkezésére bocsátott vidékfejlesztési támogatások és a kapcsolódó magyar társfinanszírozás felhasználási területeit és céljait az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) tartalmazza. A programra 2010-ben összesen 129,2 milliárd forint kifizetésével számol a büdzsé törvényjavaslata, ebből 95,3 milliárd forint az európai uniós forrás.Az Európai Halászati Alap által támogatott programok tervezett kiadása 2010-ben 2 milliárd forint, amelyből az uniós forrás 1,5 milliárd forintot tesz ki. A határmenti régiók együttműködését és fejlesztését segítő Európai Területi Együttműködés (ETE) program keretében 9,2 milliárd forint kiadással számol a javaslat, amiből 8 milliárd forint az uniós pénz. Az egyéb, uniós tagsághoz köthető támogatások közül összegükben a legjelentősebbek a TEN programok (közlekedési, energetikai és távközlési hálózatok fejlesztése), az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Alap támogatásai, a svájci-magyar együttműködési program, valamint az úgynevezett szolidaritási és migrációs programok, és a költségvetésen kívüli egyes speciális uniós agrártámogatások magyar társfinanszírozása. Az egyéb európai uniós támogatásokra 21,6 milliárd forintos teljes kiadással számol a tervezet, amelyből az EU által finanszírozott rész összesen 12 milliárd forint.

A 2010-es költségvetés tervezetében megjelennek olyan támogatások is, amelyek a 2004-2006-os uniós pénzügyi kerettervhez kapcsolódnak. A 2004 és 2006 közötti uniós támogatások közül a Kohéziós Alap forrásainak terhére történik jelentős összegű kifizetés: 2010-ben összesen 79,2 milliárd forint kiadással számol a törvényjavaslat. Ez a tervezet alapján 25,1 milliárd forint EU-s forrás felhasználásával valósul meg. Ezeket a támogatásokat közlekedési és a környezetvédelmi infrastrukturális beruházásokra költik. A PHARE program intézményfejlesztési fejezete továbbélésének tekinthető az átmeneti támogatás, amelynek célja az adminisztratív és intézményi kapacitás megerősítése, így ennek keretében összesen 113 millió forint uniós forrást fizetnek ki 2010-ben.

Korábban:

ÚMFT, fejlesztés, kifizetés, költségvetés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.