Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Uniós százmilliókból újul meg a mohácsi sziget

Forrás: UniósPénz - lapszemle

2009.09.11 10:29:16

fejlesztés, pályázat, támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A WWF Magyarország a mohácsi Szabadság-sziget helyreállítására 450 millió forintos összköltségű projektet indít. A szervezet uniós támogatást is kapott, az Európai Bizottság az összeg felét állja. Az ötéves munka célja az, hogy visszaállítsák a sziget és a mellékág korábbi, természetes állapotát.

Rehabilitálják a mohácsi Szabadság-szigetet. A település polgármestere szerint a terület az 1960-as, 70-es években még a mohácsiak "vízi paradicsoma volt", azonban az 1980-as években egy gátépítés elzárta a mellékágat, így annak vízminősége az elmúlt évtizedekben annyira leromlott, hogy a helyszín egyetlen szabadidős tevékenységre sem alkalmas. Figeczky Gábor, a WWF természetvédelmi igazgatója azt mondta: az elkövetkezendő öt évben csaknem fél milliárd forintból visszaállítják a sziget és a mellékág korábbi, természetes állapotát.


"Mohács mellett van ez a sziget, amely a szárazfölddel egy keresztgáton keresztül érintkezik, tehát nem teljesen sziget, mert a keresztgát miatt, alatta a mellékág feliszaposodott, átalakult az élővilág, teljesen elszegényedett. Ezt a keresztgátat elbontjuk, és újra visszaadjuk a mellékágnak a mellékági jellegét" - mondta. Sallai Zoltán Duna-kutató arról beszélt, hogy a projekttel őshonos fajok térhetnének vissza a Duna helyreállított mellékágába és a főágban is csökkenhetne a betelepített nem őshonos fajok száma.

A szakember hozzátette: a Duna magyarországi szakaszán csaknem 100 olyan mellékág van, amilyen a mohácsi szigetet körülöleli, és amelynek szintén szüksége lenne rehabilitációra. Kedvező vízállások esetén hamar visszaállna az élőhely, visszatérhetnek az őshonos fajok, és ez nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is kitüntetett figyelmet érdemel" - mondta Sallai Zoltán. A mohácsi Szabadság-sziget helyreállítása az állami, az önkormányzati, valamint az üzleti és a civil szféra összefogásával valósulhat meg.

Forrás: inforádió

Korábban:

fejlesztés, pályázat, támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.