Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Multifunkcionális kulturális központ lesz a kenyérgyárból

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.09.08 16:04:53

fejlesztés, támogatás, pályázat, beruházás, Siófok EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Siófokon a volt kenyérgyár és szódagyár területét szeretnék nemzetközi szintű, multifunkcionális kulturális központtá fejleszteni a helyiek; a kenyér sütési hőfokára utalva a 320 fok nevet viselő terv országos szinten is kiemelt projekt címre pályázik.

Egy, a dél-balatoni régióban megvalósítandó multifunkcionális kulturális központra már elkülönített 1,2 milliárd forintnyi uniós keretet a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT). Ilyen célú, több éve előkészített projekttervekkel jelenleg csak Siófok rendelkezik a térségben - mondta Juhász László ötletgazda, tanácsadó. A projektet a Balatoni Fejlesztési Tanács kiemelten kezeli.


Egy kiállítás a sok közül


A 320 fok Művészeti, Kulturális és Technikai Témapark néven futó projekt Siófok 1955-ben épült, helyi védettséget élvező, funkció nélkül maradt kenyérgyárának átalakításával valósulna meg a szomszédos volt szódagyár területének bevonásával. A tervek szerint az ingatlanok átalakításával és fejlesztésével egy olyan egyedi kulturális objektum létesülne, amely jelentős kiállító- és eseménytérrel, étteremmel, kávéházzal, alkotóházzal és műhelyekkel rendelkezik. A központ kiemelt célja lenne kortárs művészeti közgyűjtemények befogadása, valamint a művészeti képzés meghonosítása. A több profilú létesítmény oktatási és tudományos ismeretterjesztő funkciókat is ellátna, helyet biztosítva rendezvényeknek, koncerteknek, konferenciáknak is.

A projektfelelős hangsúlyozta, hogy a jelentős idegenforgalmat lebonyolító balatoni régióban jelenleg nincs olyan turisztikai vonzerővel bíró attraktív épület és intézmény, amely nagyszabású, nemzetközi megmérettetésben is helytálló kulturális és szórakozási lehetőséget nyújthat. Siófok önkormányzata csaknem 400 millió forintot fordított az ingatlanok megvásárlására és további 800 millió forintos önerőt biztosít a tervek első ütemének megvalósításához. A projekt teljes megvalósításának költségigénye 4,5-5 milliárd forint. Juhász László kifejtette, hogy a manapság divatos retró hangulat kedvez a kenyérgyári projektnek, így a lepusztult környezet ellenére már három éve megkezdték különleges kulturális programok, kiállítások szervezését, ezzel a leendő központ ismertségének megteremtését.

Korábban:

fejlesztés, támogatás, pályázat, beruházás, Siófok EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.