Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A munkahelyek megtartására 260 milliárd forintot csoportosítanak át

Forrás: MTI / UniósPénz

2009.08.17 12:12:40

fejlesztés, operatív program, beruházás, munkahely EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Várhatóan augusztus végéig formálisan is jóváhagyja az Európai Bizottság Magyarország számára az operatív programokban lévő uniós pénzek átcsoportosítását a válság enyhítésére.

Ha el is húzódna a formális jóváhagyás, az elszámolás a módosítás benyújtásának időpontjától, tehát visszamenőleg lesz hatályos - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője, aki hozzátette, hogy a magyar kormány és a Bizottság képviselői az operatív programok módosításához szükséges egyeztetéseket eredményesen lezárták, már csak a formális jóváhagyás van hátra.Összesen 260 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságfejlesztési operatív programokba, amelyekből elsősorban a meglévő munkahelyek megtartásához és új munkahelyek teremtéséhez nyújtanak vissza nem térítendő támogatást. Az uniós pénzek kifizetése jó tempóban halad, de a nagy "boom" ettől az évtől kezdődően várható - jegyezte meg Oravecz. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az európai uniós forrásokat utó finanszírozásban lehet felhasználni, azaz a projekt befejezése után történik az elszámolás, és ennek alapján utalják a pénzt.  A pénzügyi válság miatt a kormány 2008 decemberi döntése szerint elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházások, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál az elnyert támogatás akár 40 százalékára lehet előleget igényelni, mégpedig a júliusban módosított határozat szerint 2009 végéig. A szóvivő szavai szerint a mostani elszámolási időszakban a rendelkezésre álló teljes fejlesztési forrás 70 százalékát meghirdették mintegy öt és félezer milliárd forint összegben. Ebből több mint  2.800 milliárd forint összegű pályázatot el is bíráltak, több mint  2.400 milliárd forintnyi forrásra szerződést kötöttek, és eddig  430  milliárd forintot fizettek ki. Az európai uniós forrásokból finanszírozott gazdaságfejlesztési program két pilléréből az egyik - 1.400 milliárd forint nagyságrendben - közvetlen pénzügyi válságkezelő eszközökkel igyekszik megerősíteni a magyarországi kis- és középvállalkozásokat. Azért elsősorban ezeket - magyarázta Oravecz Péter -, mert ez a szektor adja a munkahelyek több mint kétharmadát.

A másik pillér alapvetően a nagy munkaerő igényű építőiparon keresztül hat a válsággal szemben. Ebben az 1.800 milliárd forintot kitevő csomagban van több mint 800 európai uniós finanszírozású projekt: óvodák, iskolák, járóbeteg-ellátó és szakképzési központok, valamint infrastruktúra beruházások. Ezek közül a fejlesztések közül 300-ra megszületett a támogatási szerződés, ebből 240 esetben megkezdődött, vagy már be is fejeződött a közbeszerzési eljárás. Több mint 160 azoknak a fejlesztéseknek a száma, amelyeknél a tényleges építőipari munkák is megkezdődtek.

Korábban:

fejlesztés, operatív program, beruházás, munkahely EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.