Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Szilárdhulladék-lerakó: nyolcmilliárdos beuházás önerő nélkül

2009.08.06 11:10:41

fejlesztés, pályázat, támogatás, hulladékgazdálkodás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hat megye 169 településén, 680 ezer ember életkörülményeit javító hulladékgazdálkodási beruházás valósul meg több mint 7,7 milliárd forintból, 100 százalékos európai uniós és hazai támogatással.

A Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Veszprém megye 169 településének összefogásával létrejött Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 83 hulladéklerakó rekultivációját végzi el. A rekultiváció összköltségének 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát társfinanszírozásban, a hazai központi költségvetés biztosítja, az önkormányzatoknak nincs szükségük saját forrásra. A rekultiváció a meglevő és bezárt hulladéklerakók tájba illesztését, megfelelő szigetelését, a vízbázisok és a talaj védelmét jelenti. A beruházás keretében a 83 hulladéklerakóból 12-öt felszámolnak, 69-et lezárnak, s kettő tájba illesztését valósítják meg.


A KEOP "települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" című konstrukción belül az országban elsőként a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indulnak meg a kivitelezési munkák. A projektindító ünnepségen Molnár Csaba kancellária miniszter hangsúlyozta, hogy a 2007-2013 közötti európai uniós tervezési időszakban evidencia volt, hogy Magyarországon a környezeti, energetikai programokra kell "talán" a legtöbb pénzt költeni.Ennek eredményeként a Környezet és Energetikai Operatív Programon (KEOP) belül ebben a hétéves fejlesztési ciklusban jóval több, mint 1000 milliárd forint van erre a célra, az élhető, tiszta, egészséges környezet megteremtésére, s az ahhoz  szükséges fejlesztések megvalósítására. A programoknak az egyik legfontosabb részeleme a települési szilárd lakossági hulladék elhelyezése, illetve a hulladéklerakók rekultivációja. Ez nagyon fontos, a feltárt hazai szilárd hulladéklerakók jelentős része ugyanis vagy felhagyott, lezárt, vagy nincs megfelelően rekultivált állapotban, amit "nem lehet így hagyni", mert ez az állapot veszélyezteti a természetes élővizeket, jelentően növeli a környezetterhelést és élhetetlenné teszi a környezetet.

A szükséges programok elvégzésére 2009- 2010-ben 20 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a kancellária miniszter, aki hozzátette, hogy középtávú cél, hogy 2015 végére a hulladékrakók jelentős részének, 1500-nak a rekultiválása történjen meg. A társulási formában megvalósuló Közép- Duna vidéki projektet páratlannak nevezte, mivel az tömöríti a legtöbb települést, abban érintett a legtöbb megye, s a legtöbb ember, s az kapta a legnagyobb mértékű támogatást.

Korábban:

fejlesztés, pályázat, támogatás, hulladékgazdálkodás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.