Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közel nyolcmilliárd forintot költenek hulladéklerakó rekultivációra

2009.08.05 15:54:56

fejlesztés, pályázat, támogatás, rekultiváció, hulladék EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív programjának keretén belül közel 7,8 milliárd forint támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére.

A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) megfogalmazott fejlesztések célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamataihoz történő alkalmazkodását. A kedvező környezeti állapot fenntartását biztosító beavatkozásoknak a megelőző környezetvédelemre való áttérés lehet az egyik legfontosabb eszköze. Ezek a célkitűzések és a program által támogatott projektek dinamikusan illeszkednek a fenntartható fejődés magyarországi megvalósításához. Ehhez a progresszív munkafolyamathoz kapcsolódik a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén megvalósuló rekultivációs nagyprojekt is, melyet 2008. június 30-án írták alá. 


Halaszthatatlan probléma


A rekultiváció megvalósításának összköltségét az Európai Unió 100 százalékban biztosítja, így az önkormányzatoknak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá. A támogatást az Európai Bizottság 2009 áprilisában hagyta jóvá.  A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 169 település összefogásával jött létre, amely 6 megyét (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém) és mintegy 680 ezer főt érintő hulladékgazdálkodási tevékenység hosszú távú megoldásán munkálkodik.

A rekultiváció a meglévő és bezárt hulladéklerakók tájba illesztését, megfelelő szigeteléssel történő ellátását, a vízbázisok és a talaj védelmét jelenti. A beruházás keretében a térség 83 hulladéklerakójából 12 kerül teljes felszámolásra, 69 lerakót lezárnak, valamint 2 hulladéklerakó tájba illesztése fog megvalósulni. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 m2, a rekultivációban érintett lakosságszám 434.676 fő.

A KEOP-2.3.0. "A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" című pályázati konstrukción belül elsőként az országban a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indulnak meg a kivitelezési munkálatok.

Korábban:

fejlesztés, pályázat, támogatás, rekultiváció, hulladék EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.