Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Természetbarát szennyvízkezelőt építenek Derekegyházon

2009.07.13 17:02:47

szennyvíz, fejlesztés, támogatás, Derekegyháza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Egyedülálló kezdeményezés részeként, közel 485 millió forintos európai uniós támogatással indul meg a természetbarát szennyvízkezelő rendszer építése Derekegyházon.

Hamarosan elindul annak a szennyvízkezelési projektnek a kivitelezése, amely a település mindennapi életét könnyíti meg. A közel 80 százalékban az Európai Unió által társfinanszírozott projekt keretein belül Derekegyházon és Derekegyház-Tompaháton keletkezett szennyvíz összegyűjtése és elvezetése, valamint tisztítása valósul meg a hazai és az európai uniós előírásoknak megfelelően.

Jövő szeptemberre egy olyan, vegyszermentes, PMT technológiájú szennyvízkezelő-mű fog üzemelni a településen, amely a biológiai eljárás során keletkezett vizet a tisztító mellé telepített nyárfatelep hasznosítására fordítja, így téve környezetbaráttá a technológiát. A terveket 2009. július 11-12-én tartott Derekegyházi Falunapokon ismerhette meg a nagyközönség, és a júniusban szervezett lakossági fórumokon mindenki megtudhatta, hogy milyen munkálatok várhatóak a háza előtt, a település utcáin, illetve a szennyvíztisztító-mű építése során.

MTI fotobank
A szennyvíziszap az eredeti szennyezőanyag negyedét tartalmazza


A szennyvízkezelési projekt egyik kiemelt eleme annak a komplex településfejlesztési tervnek, amelyet Derekegyház a következő 5 évben kíván megvalósítani. A keletkező szennyvíziszap komposztálása érdekében komposztáló telep létrehozását, továbbá a településen keletkező fahulladékot és a szennyvíztelepen megtermelt nyárfát felhasználó fűtőmű kialakítását tervezik.

A község fejlesztési terveinek részeként kezdődik meg a Tompaháti Művelődési Ház többcélú közösségi térként való kialakítása, melyhez a Dél-Alföldi Operatív Programon belül „Szociális alapszolgáltatások, gyermekjóléti alapellátások és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése”címen kapott több, mint 22 millió forint támogatást a község. Szabó István polgármester által megálmodott tervek között szerepel továbbá egy ifjúsági tábor létrehozása, a község központjának revitalizációja, a helyi katolikus kápolna felújítása, a meglévő kerékpárút bővítése, hogy a már pályázatként benyújtott, de még döntés előtt álló elképzeléseket említsük. A benyújtott pályázatok és a további projektötletek együttesen egy szinte önellátó település kialakítását célozzák meg, amelynek első és talán legnagyobb mérföldköve a 2009. szeptemberében induló, mintegy 615 millió forint értékű szennyvízkezelési beruházás.

Korábban:

szennyvíz, fejlesztés, támogatás, Derekegyháza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.