Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Tízmilliárdos korszerűsítést támogat az EB

2009.06.25 10:40:11

szennyvíz, fejlesztés, támogatás, Nyíregyháza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Újabb két környezetvédelmi nagyprojektet hagyott jóvá az EB, így Nyíregyháza szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését, és a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projektet. Fókuszban Nyíregyháza.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A most elfogadott nagyprojektek is részét képezik annak a 636 nagyberuházásnak, amely 2009-2010 során 1800 milliárd forint értékű építőipari megrendelés állományt nyitnak meg a vállalkozások előtt.

Nyíregyháza szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése

A nagyprojekt keretében több mint 12,7 milliárd forintos beruházással épül ki Nyíregyházán és térségében a még hiányzó szennyvízcsatorna-rendszer, újra üzemelni fog a nyíregyházi II. számú szennyvíztisztító telep, és a szennyvíziszap korszerű kezelésére megépítenek egy új komposztáló telepet is. A beruházás jelentősen csökkenti a térségben a talaj, valamint a felszíni és felszín alatti vizek szennyezését, ezzel összesen mintegy 130 ezer lakos számára teremt tisztább és egészségesebb környezetet.A most induló fejlesztések során lefektetnek 207 kilométernyi szennyvízcsatornát, és több mint 8 ezer háztartást kötnek rá a hálózatra. A munkálatok 180 ezer négyzetméternyi út- illetve járdaburkolat helyreállítását is magukban foglalják. A projektben összesen mintegy 146 kilométer gravitációs csatorna épül, illetve újul meg, további 89 átemelőt létesítenek, illetve korszerűsítenek.

A nyíregyházi szennyvízberuházás kiemelt eleme a jelenleg üzemen kívüli II-es szennyvíztisztító telep fejlesztése és bővítése. Ez a telep ugyanis nem csak a túlterhelt I-es szennyvíztisztító telepet tehermentesíti, de kezelni tudja a bekötendő városrészek, valamint a már jelenleg is ellátott területeken a jövőben várhatóan emelkedő mértékű fogyasztás miatt megnövekedő mennyiségű szennyvizet is. A nyíregyházi beruházás része egy új komposztáló telep építése is a régi, kis kapacitású és korszerűtlen komposztáló telep területén. Az új komposztáló mindkét szennyvíztisztító telepen keletkező iszapot fogadja majd, naponta 10,81 tonnás kapacitással.

A szennyvíztisztító és komposztáló telep kivitelezésére várhatóan július közepén, a csatornahálózatra július végén kötik meg a szerződéseket. A több mint 12,7 milliárd forint becsült összköltségű projekt 9,9 milliárd forintos uniós támogatással valósulhat meg, befejezése 2011 decemberében várható.

Korábban:

szennyvíz, fejlesztés, támogatás, Nyíregyháza EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.