Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Fűtőanyag lesz a szemétből Győrött

2009.06.09 11:00:58

fejlesztés, beruházás, Győr, hulladék EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az uniós támogatással Győr-Sashegyen épülő regionális hulladékkezelő központ július közepétől fogadja a Győrött és a térség településein keletkező lakossági hulladékot. A beruházás értéke megközelíti a tízmilliárd forintot.

A szükséges aljazatszigeteléssel ellátott 72 ezer négyzetméteres lerakó és a monitoring rendszer elkészült, s nyár végén átadják a 2.300 négyzetméteres válogatócsarnokot, a közel 8.000 négyzetméteres mechanikai-biológiai kezelőművet és a komposztálót is - mondta Kovács Barnabás, a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer projekt vezetője, aki hozzátette, hogy ez utóbbiak üzemi próbái szeptembertől indulhatnak.


(képünk illusztráció)

A 3,5 milliárd forintos beruházással megteremtik annak feltételeit, hogy a Győrött és a térségben évente keletkező lakossági hulladék kétharmadát hasznosítani lehessen, s a visszamaradó egyharmadot szakszerű kezelés után a korszerű lerakóban helyezzék el. A központba érkező hulladék kétharmadát szétválogatják, darabolják, aprítják, bálázzák és csomagolják. A mechanikai- biológiai kezelőműben történő kiszárítás eredményeként jelentős mennyiségű másodlagos fűtőanyag jön létre, amely erőműveknek, speciális égetőműveknek értékesíthető. A többrétegű fóliával szigetelt hulladéklerakóba bejutó csapadékot tisztítóműben tisztítják, a medence alatt lévő ellenőrző rendszer pedig érzékeli a fóliarétegek esetleges sérüléséből adódó szivárgást az azonnali beavatkozás érdekében.

A hulladékkezelő központ a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer projekt részét képezi. A teljes rendszer 9,5 milliárd forintos beruházással valósul meg. Ennek keretében 42 hulladékgyűjtő udvar, két átrakó állomás, több száz szelektív hulladékgyűjtő sziget is megvalósul mintegy 3 milliárd forintból. A harmadik beruházási csomag 3,5 milliárd forintot tesz ki, abból az összegből szerzik be a feladatok ellátásához szükséges eszközöket, gépeket, járműveket. A 9,5 milliárdból 31 százalék az önrész, 60 százalékos uniós forrás, 9 százalék pedig a magyar állam hozzájárulása.

Korábban:

fejlesztés, beruházás, Győr, hulladék EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.