Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nyári útfelújítások Észak-Magyarországon

2009.06.03 11:50:36

út, beruházás, fejlesztés, Észak -Alföld EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Számos négy és öt számjegyű út újul meg ezen a nyáron az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében. A beavatkozások költségeit teljes egészében az Európai Unió strukturális alapjai fedezik.

A magyar mellékúthálózat ÉMOP által finanszírozott 2007–2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. Az Észak-Magyarországi régióban összesen 16, ebből Nógrád megyében négy projekt keretében újulnak meg tavaly s idén a négy és öt számjegyű utak. Az uniós támogatással zajló útfelújítások már az ősszel megkezdődtek, hat kisebb úton - mondta el Dóra Ottó, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke, aki hozzátette, hogy a most induló két projektben összesen tíz útszakasz újul meg, s válik európai szolgáltatási paraméterekkel rendelkező úttá.

Az egyik most induló projektben a felújítási munkák a Szécsény-Pásztó összekötő út (2122-es út) Szécsény és Nagylóc közötti szakaszát, a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út (2408-as út) pásztói belterületi részeit, a Szécsényből Nógrádsipekre és Rimócra vezető utat (21132-es és 21133-as út), valamint a 21138-as jelű kisbárkányi bekötőutat érintik. A tervezett felújítás elsősorban a környéken élők mindennapi közlekedési igényeit elégíti ki, ezenfelül segíti eljutásukat a 22-es számú Rétság-Salgótarján főútra és a 21-es számú Hatvan-Somoskőújfalu főútra, illetve azon keresztül az M3-as autópályára. A felújítandó útszakaszok együttes hossza itt 21 kilométer. A munkálatok kivitelezésére a Colas-Építő Zrt. és a HE-DO Kft. kapott megbízást a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.

MTI fotobank


A másik projektben Salgótarjántól északkeletre öt útszakasz felújítására kerül sor. Ezeket az országos közutakat, amelyeknek a hossza együttesen csaknem 26 kilométer, üzemmérnökségi beavatkozással, kátyúzással már nehezen lehetett kezelni: teljes felújításra szorulnak. Megújul a Salgótarján-Nádújfalu összekötő út (2303-as út) közel négy kilométeren, a Salgótarján-Zabar összekötő út (2304-es út) több szakasza mintegy 15 kilométeren, valamint a salgóbányai bekötőút (23102-es út), a somoskői bekötőút (23103-as út) és a zagyvarónai bekötőút (23104-es út).

A beavatkozások nyomán számításaink szerint összesen mintegy 90 ezer ember életkörülményei javulhatnak - mondta el az eseményen részt vevő Boldvai László országgyűlési képviselő, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja, aki hangsúlyozta, hogy a kivitelezők kiválasztása minden esetben szigorú rendben, szabályos közbeszerzési eljárásban történik. A projektek európai uniós társfinanszírozásúak, más szóval a beavatkozásokra az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosítja a forrást, összesen 2,25 milliárd forintot.

A felújítások során a kivitelezők mindenütt kiszélesítik az utakat, megerősítik az aszfaltburkolatot, felújítják a hidakat, kitisztítják az árkokat és az átereszeket, továbbá rendezik az útpadkákat. A tíz megújuló útszakaszon a műszaki átadások augusztusra végére várhatók, ekkorra szűnnek meg a forgalmi korlátozások is.

Korábban:

út, beruházás, fejlesztés, Észak -Alföld EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.