Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Óriási modernizációs támogatást kaptak a könyvtárak

2009.05.29 12:29:22

fejlesztés, beruházás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Százmillió forintot nyert könyvtárfejlesztésre uniós pályázaton a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és további hat hajdú-bihari város által létrehozott konzorcium. A fejlesztések várhatóan 2010 végére valósulnak meg.


A Hajdúsági Könyvtári Kapuk elnevezésű projektben a megyei könyvtár mellett a Debreceni Városi Könyvtár, továbbá Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúnánás, Kaba, Polgár és Püspökladány könyvtáraiban valósulhatnak informatikai, valamint a fogyatékkal élő látogatók helyzetén könnyítő fejlesztések - mondta el Halász János, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. Debrecen különleges helyzetben van, hiszen három jelentős könyvtárral - a városival, a megyeivel és az egyetemivel - is rendelkezik. A Debrecen mintegy 15 pontján elszórva elhelyezkedő városi könyvtár fiókjaiba az elmúlt egy évben 15 ezren iratkoztak be és azokban csaknem félmillió látogatás történt - emelte ki.Fazekasné Gellért Erzsébet, a városi könyvtár igazgatója elmondta: intézményük 18,5 millió forintot nyert a pályázaton, amelynek döntő részét informatikai fejlesztésekre költik. Vásárolnak 46 számítógépet, a majdani virtuális megyei könyvtárhálózatához történő csatlakozás informatikai feltételeit teremtik meg belőle, a látássérültek számára pedig nagyító- és felolvasógépet vesznek, valamint ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosítanak a látogatóknak.  Cs. Tóth János, a megyei könyvtár igazgatója a digitalizált könyvtárfejlesztés szükségességére hívta fel a figyelmet, szerinte ezen a téren nem szabad lemaradnunk az európai trendektől. A megye említett hat településével közös hálózatot építenek ki, amellyel 24 órán keresztül internetről lesz elérhető a könyvtárak teljes állománya, "így a könyvtári kapuk állandóan nyitva állnak majd" - tette hozzá.

 

Korábban:

fejlesztés, beruházás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.