Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Már nem lehet tagadni: eurómilliárdok tűnnek el az agráriumból

2009.05.13 14:45:44

Eb, forrás, fejlesztés, berzuházás, agrárium EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A brit nemzetgazdasági miniszter egykori tanácsadójának tanulmánya szerint eurómilliárdok tűnnek el az unióban az agrárpénzek elosztásakor. Számításai szerint évente mintegy ötvenöt milliárd euró válik köddé. A tanácsadó több nemzetközi szakértő segítségével rangsorolja a támogatási rendszer átláthatóságát, a listán hazánk az utolsó helyen áll.

A vizsgálat során sok problémát találtak a magyar adatokkal kapcsolatban. Egyfelől, pdf-formátumban kapták meg őket és a több ezer oldalból nehéz volt kibogarászni a lényeget, másrészt a dokumentumokból nem derült ki, hogy pontosan kihez jutottak el a támogatások. "Természetesen ez nem csak Magyarországra igaz, másutt is gyakori, hogy csak a pénzek elosztásáért felelős intézményeket jelölik meg, így kormányzati hivatalt, vagy éppen bankot.  Ezzel szemben az európai törvények nagyon pontosan rögzítik, hogy a végfelhasználó nevét kell nyilvánosságra hozni" - mondta Jack Thornton az MR1 Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújában.Az Európai Bizottság egyből a valós átláthatóságot kéri számon a magyar államon. Egyértelműen jelezniük kell, hogy ki kapta a megigényelt támogatást, ez azonban kimaradt a magyar dokumentumokból - folytatta a gondolatmenetet Thorton, aki hozzátette, hogy a beküldött adatok szerint az oktatási minisztériumunk a farmjainak igényelt támogatást. Példaként említette, hogy hazánkban a cukorfeldolgozók óriási pénzekhez jutnak. A "fizetési lista" élén, néhány olyan nagy élelmiszer-feldolgozó van mint a Nestlé, a kisebb politikai erejű üzemek pedig, mint például a tejfeldolgozók, a végén kullognak. Fontos lenne szem előtt tartani, hogy a mezőgazdálkodók legyenek a támogatások végfelhasználói, hiszen az uniós irányelv szerint a forrásoknak a közös agrárpolitika kedvezményezettjei között kell eloszlania.

Nem változott semmi

Voltak ugyan reformok, de az elosztás módja alapvetően nem változott. Persze a kifizetés módja, a jogi nyelvezet változott, de nagyon nehéz egy politikusnak azt mondania egy-egy nagyobb hatalmú mezőgazdász szervezetnek, hogy mostantól más kapja a pénzt. "Egyébként ez is az oka, hogy az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott államok, így Magyarország termelői is kevesebbet kapnak hektáronként, mint a régi tagországok gazdái" - hangsúlyozta a szakember.

Lehetnének új pénzelosztási elvek is

Sokan azt mondják, hogy a pénzeket a területek megőrzésére, a kulturális örökség megóvására, vagy éppen a legszebb uniós élőhelyekre kellene fordítani, pedig a gazadaság élénkítése lenne a fő cél. Persze vannak ezekre szabott programok és kezdeményezések a közös agrárpolitikai fejezetben, de az arányuk elenyésző a teljes támogatási összeghez képest.

Forrás: MR1 Kossuth Rádió

Korábban:

Eb, forrás, fejlesztés, berzuházás, agrárium EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.