Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Szennyvízbe dobott milliárdok

Tizenkét milliárdos szennyvízberuházás indul Nagykanizsa térségében

2009.04.16 15:40:31

környezetvédelem, KEOP, ÚMFT, Nagykanizsa EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Nagykanizsa egyes részein, valamint 14 környező településen összesen több mint 12 milliárd forintos beruházással épül szennyvízcsatorna-hálózat és korszerűsítik a város szennyvíztisztító telepét is. Az elmúlt két évben hazánkban példátlanul magas támogatási összegeket ítéltek meg szennyvíztisztítók rekultivációjára.

Az európai uniós nagyprojektként megvalósuló beruházás mintegy 65 ezer ember életminőségét javítja, csökken a talaj és a felszín alatti vizek szennyezése, valamint javul a tisztított szennyvizet befogadó Dencsár-árok és Principális-csatorna vízminősége is. A tervek szerint a kivitelezés augusztusban kezdődik és 2012 tavaszán fejeződik be, amelynek során összesen mintegy 42 kilométer bekötővezeték, 80 kilométer nyomóvezeték, 78 kilométer gravitációs csatorna és 51 darab átemelő épül, továbbá Nagykanizsán felújítanak 5,5 kilométer bekötővezetéket és gravitációs csatornát, valamint 3 átemelőt. Az uniós támogatást élvező új bekötések eredményeképpen több mint tízezer lakos számára lesz biztosított a megfelelő szennyvízelvezetés.Az uniós támogatású fejlesztés tervezett költsége 12,6 milliárd forint, amelynek 85 százalékát, 10,7 milliárd forintot a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Ebből 9,1 milliárd forint uniós forrás, 1,6 milliárd forint pedig a hazai költségvetés társfinanszírozása. Az agglomerációhoz tartozó 14 település, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Liszó, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Surd, Szepetnek és Zalaszentbalázs területén új szennyvízcsatorna-rendszer épül, a keletkező szennyvizet a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre vezetik.

Az 1980-ban épült nagykanizsai tisztító felújításával átalakítják a mechanikai tisztítás műtárgyait és kiépítik a teljes tápanyag-eltávolítást biztosító biológiai tisztítási rendszert, továbbá szippantott szennyvíz kezeléséhez új fogadóállomást létesítenek. A telep iszapkezelési eljárását is korszerűsítik, így csökken a szaghatás, a keletkező biogázt pedig a telep energiaellátásának részleges biztosítására hasznosítják majd.

Korábban:

környezetvédelem, KEOP, ÚMFT, Nagykanizsa EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.