Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Komplex közlekedési csomópont épül a Tópark területén

2009.04.03 10:41:49

közlekedés, vasút, fejlesztés, támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Mintegy 5-10 milliárd forintból 2012-re többféle közlekedési lehetőséget biztosító, úgynevezett intermodális központ épül Budapest dél-nyugati határánál, a Tópark ingatlanberuházás területén.

A fejlesztés keretében idehelyezik a Törökbálint vasúti megállót, amely mellé P+R parkoló és kereskedelmi központ épül. Az M1-es, az M7-es és az M0-ás autópálya között épülő Tópark a bécsi vasúttal határos, az itt közlekedő vonatok szállítják majd a környékbeli lakosokat, valamint az épülő Tóparkban dolgozókat a kelenföldi vasútállomásra. A buszok az új központba szállítják az utasokat, ahonnan gyorsabban juthatnak be a fővárosba vonattal.

A svájci székhelyű Walker and Williams Investment Group tavaly kezdte meg a Tópark projekt építését. Az első ütemében 26 hektáron 92 ezer négyzetméter iroda, 20 ezer négyzetméternyi szolgáltató hely, és 160 bérlakás épül 2010-re. A Tópark projekt eredeti bejelentésekor elhangzott az, hogy a területet vonat kösse össze a főváros valamelyik tömegközlekedési csomópontjával. Az intermodális központot a törökbálinti önkormányzat kezdeményezte, mert a jelenlegi megálló nem alkalmas autó és kerékpár parkolásra - mondta a tájékoztatón Turai István polgármester. 


A beruházás végleges költségvetését megalapozó tanulmány még készül, de biztosan részt vállal a finanszírozásból a Tópark, a törökbálinti önkormányzat, és európai uniós támogatásra is pályáznak majd. Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára rámutatott: az urbanizált Európában a városok levegőjének megtisztítását mindenütt az egyéni közlekedési eszközök kényelmét nyújtó tömegközlekedéssel érik el.

A 2012-re tervezett megnyitó után a személyvonatok állnak meg a központban, de elképzelhető, hogy a Tópark generálta forgalom - mivel egy vásárvárost is tervez ide a fejlesztő - egy idő után igényelni fogja, hogy önálló vonatokat is indítsanak innen.

Korábban:

közlekedés, vasút, fejlesztés, támogatás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.