Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Visszamenőleg kárpoltolják a károsult pályázókat

2009.04.02 13:58:17

pályázat, fejlesztés, NFÜ, szerződés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A jövőben késedelmi kamatban részesülnek azok a nyertes pályázók, akik számára a támogató saját hibájából eredően késve fizeti meg az esedékes támogatást. A késedelmi kamatfizetési kötelezettség visszamenőleg is érvényes a megkötött szerződésekre.

A gazdasági válság és a pénzügyi források világméretű elapadása idején különösen megnő a fejlesztéspolitika szerepe, felértékelődik az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházások jelentősége. Ebben az időszakban nagy nyomás nehezedik az intézményrendszerre, megnőnek feladatai és felelőssége, nagyobb és gyorsabb munkát vár el tőle a közvélemény. Ezt az igényt ismerte el jogosnak a kormány a 281/2006. (XII. 23.) kormányrendelet módosításával és a késedelmi kamat bevezetésével.
A 2007-2013. programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások fogadásához kapcsolódó pénzügyi lebonyolítási és ellenőrzési rendszerek kialakításáról szóló említett kormányrendelet 2009. április 1-ei módosulásával ugyanis a jövőben késedelmi kamat illeti meg a nyertes pályázókat abban az esetben, ha a kifizetési határidő elmulasztása az NFÜ hibájából történik.A késedelmi kamat alapja a fizetési határidőn túl kifizetett számla támogatás tartalma, mértéke a határidő lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat. A késedelmi kamatfizetési kötelezettség nem csak a 2009. április 1. után, hanem az azt megelőzően megkötött támogatási szerződésekre is vonatkozik.

Jogosultak köre

Késedelmi kamatra az a nyertes pályázó jogosult, akinek a benyújtott kifizetési igénye formailag, tartalmilag megfelelő és nincsen köztartozása, aki a kifizetési igényéhez kapcsolódóan eleget tesz a jogszabályi, pályázati kiírásban vagy támogatási szerződésben rögzített egyéb feltételeknek, és aki ellen nincs folyamatban szabálytalansági vagy más, kifizetés felfüggesztésével járó eljárás. A késedelmi kamat esedékességéről és összegéről az érintett projekt végrehajtásáért felelős kedvezményezett levélben kap tájékoztatást. Szállítói finanszírozás, illetve engedményezés esetén a kedvezményezetti értesítést másolatban megkapja a késedelmi kamat jogosultja (szállító, illetve az engedményes) is.

Korábban:

pályázat, fejlesztés, NFÜ, szerződés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.