Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A beígért nagyprojektekre vár az ország

2009.04.02 12:10:29

projekt, Brüsszel, fejlesztés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Kilenc magyar nagyprojekt az európai uniós jóváhagyási folyamat végső fázisánál tart Brüsszelben, ezek közül négy környezetvédelmi és öt közlekedési fejlesztés.

Tavaly július óta a magyar kormány tizenkilenc - tíz környezetvédelmi és kilenc közlekedési - nagyprojekt támogatási kérelmét továbbította Brüsszelbe. A békéscsabai szennyvíztisztítás és csatornázás, továbbá a közép-Duna-vidéki hulladéklerakók rekultivációja ügyében a jóváhagyási folyamat már a legvégső szakasznál tart. A két árvízkezelési nagyprojekt - a nagykunsági és a hanyi-tiszasülyi árvízszintcsökkentő tározó - kérelmének elbírálása előrehaladott stádiumban van, és várhatóan el is fogadják. A nyíregyházi szennyvízkezelési program esetében hat héten belül várható az elfogadás, három másik nagyprojekt értékelése esetében pedig még várnak a válaszra.

MTI

Mindegyik kérelem elbírálására elvileg három hónap áll rendelkezésre, ám az EB-nek joga van felfüggeszteni az értékelési folyamatot, ha további információkra van szüksége a döntés meghozatalához. Ilyen esetben a válasz megérkezésének idejével meghosszabbodik a három hónapos időtartam.

Eddig két magyar nagyprojekt támogatási kérelmét hagyta jóvá az EB, mindkettőt a közlekedés területéről. A kormány elsőként 2008. július 8-án nyújtotta be az igénylési csomagot a debreceni villamoshálózat fejlesztésére, amit ezt az EB 2008. december 18-án hagyott jóvá. Utána a miskolci villamosvasút projektje következett, ennek EU-támogatását március 19-én hagyták jóvá.  A közlekedési nagyprojektek még Brüsszelben lévő hét támogatási kérelme közül további hatnál nem járt le az értékelésre rendelkezésre álló idő. Változatlanul kérdőjeles a budapesti 4-es metró első szakaszának ügye. A 417,2 milliárd forintos beruházáshoz 261 milliárdos európai uniós támogatás jóváhagyását kérelmezte 2008. augusztus 11-én a magyar kormány. Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága a Világgazdaságnak küldött válaszaiban ezt a nagyprojektet egy szóval sem említette.
Magyar részről az elkövetkező hetekben várható, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség további három nagyprojekt támogatási kérelmét továbbítja Brüsszelbe.

Forrás: Világgazdaság

Korábban:

projekt, Brüsszel, fejlesztés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.