Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Uniós pénzből szépül az edelényi kastély

Forrás: MTI/Uniós Pénz

2009.03.26 14:01:13

Edelény, kastély, forrás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Megszépül az ország egyik legnagyobb kastélya, az edelényi L,Huillier-Coburg-kastély. Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését szerdán írták alá a Borsod megyei kisvárosban.

Az észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében kezdődhet meg az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2,2 milliárd forintos beruházása. A több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés révén megújul, és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára beszédében azt mondta: a kastély rekonstrukciója és az átfogó fejlesztése nemcsak az edelényiek, hanem a környékbeli településeken élők számára is új lehetőséget biztosít, ugyanis a turizmus által munkahelyek teremtődhetnek a térségben. A beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem ötven hektáron. Elvégzik a mintegy háromszáz éves műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.

-
Új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete

Lényeges projektelem a kastély környezet szigetjellegének a visszaállítása, amit a Bódva-folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület kialakításával hangsúlyoznak majd. A létesítmény hetven személygépkocsi és nyolc busz parkolását is biztosítja majd.

A projekt segítségével csaknem harminc új munkahely létesülhet, a turisztikai attrakciókhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A beruházás várhatóan 2011-re készül el, a kastélyt a tervek szerint öt év múlva már évente százezren fogják látogatni.

Az edelényi L'Huillier-Coburg kastély az ország hetedik legnagyobb kastélya, L'Huillier Ferenc János építtette, ezt követően több gazdája is volt. Jelenleg állami tulajdonban, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van. Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója azt mondta: a kastélyt számos funkcióval szeretnék megtölteni, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára.

Otthont adhat múzeumként kiállításoknak, kulturális centrumnak, könyvtárnak, falai között kialakíthatnak fényképészműtermet, vendégszobákat, és gondolniuk kell a bor- és a lovas turizmusra, s magától értetődően Aggtelek, Jósvafő, a Császta-hegy, valamint Szendrő és Tornakápolna közelségére.

Korábban:

Edelény, kastély, forrás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.