Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nem jut elég pénz a balatoni szórakozásra

2009.03.05 11:29:43

Balaton, fejlesztés, beruházás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Turisztikai súlyához képest más régióknál kevesebb európai uniós támogatáshoz juthat a balatoni üdülőkörzet, és komoly gondot jelent, hogy a turisztikai célelőirányzatból az idén nem kaphatnak támogatást a balatoni rendezvények.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke egy friss felmérésre hivatkozva arról számolt be, hogy idén a magyar lakosság 41 százaléka tervez üdülést, akiknek 70 százaléka belföldi pihenésre gondol, vagyis a balatoni térség a válság ellenére erős hazai turistaforgalomra számíthat a szezonban. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár rámutatott, hogy a beutazó turistaforgalomban viszont az optimista várakozások szerint is 5 százalék körüli visszaesés várható.

A balatoni üdülőrégió fejlesztési kapcsán arról számolt be, hogy a 2007-2008-as ciklusban összesen 10,2 milliárd forintnyi támogatás került a kiemelt üdülőkörzetbe, egyebek közt szálláshely- és turisztikai attrakció fejlesztésekre. A 2009-2010-es fejlesztési ciklus turisztikai forrásairól elmondta, hogy a balatoni térségnek 5,7 milliárd forintos turizmusfejlesztési keretösszeg áll a rendelkezésére, továbbá 4,5 milliárd forint jut attrakció-fejlesztésre és 1,2 milliárd forint kiemelt projektekre.


Eddig a jégvitorlázóké volt a terep

A BRIB tagjai közül többen sérelmezték hogy más régióknak a balatoni keretösszeg többszöröse jut, vagyis a Balaton  turisztikai súlyához képest kevés uniós forrásban részesülhet, aminek az az oka, hogy nem lehet önálló régió és három különböző fejlesztési régiónál kell kiharcolnia a támogatási összegeket. Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben nem tudnak pályázni turisztikai fejlesztések támogatására. A működési területük három különböző fejlesztési régióba esik, pályázni pedig csak az igazgatóság központja alapján, és nem a turisztikai attrakció megvalósulásának helye szerint lehet, ami nehezen kezelhető helyzeteket szül. A BRIB tagjai nehezményezték, hogy a megszorító intézkedések áldozatává vált az idei balatoni rendezvények támogatási kerete.


Csendes lesz a Balaton?

Míg tavaly a turisztikai célelőirányzatból 190 millió forint jutott erre a célra, az idén semmi. Rosta Sándor kérdésekre válaszolva leszögezte, nem tendenciáról van szó, hanem átmeneti állapotról. A BRIB tárgyalásokat kezdeményez a három érintett régiós fejlesztési tanáccsal, hogy a saját kereteikből segítsék a balatoni rendezvények megtartását. Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági vezetője közölte, hogy valamit enyhíthet a kialakult helyzeten, hogy a tanács az idén saját keretéből 55 millió forintot oszthat szét balatoni rendezvények támogatására, 66 millió forintot család- és gyermekbarát szolgáltatások fejlesztésére, és a tavalyról áthozott 100 millió forinttal együtt 173 millió forintot köz- és vízbiztonsági célokra. A forrás-felosztási terveket azonban még a gazdasági tárcának  jóvá kell hagynia.

Korábban:

Balaton, fejlesztés, beruházás EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.