Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Visszakapja régi nívóját a Füvészkert

2009.02.20 10:30:32

Füvészkert, pályázat, támogatás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A budapesti ELTE Füvészkert közel 400 millió forintos európai uniós támogatást kap, amelyből a gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket teljes körűen korszerűsítik, ezzel lehetővé válik a gyűjtemények bővítése is.

A budapesti ELTE Füvészkert közel 400 millió forintos európai uniós támogatást kap, amelyből  a gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket teljes körűen korszerűsítik, ezzel lehetővé válik a gyűjtemények bővítése is  - mondta el Steiner Pál, a Közép-magyarországi Operatív Programok (KMOP) tervezéséért, illetve forráselosztásáért felelős Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

MTI fotobank
Megújult környezetben várja majd a látogatókat


A felújítás 2010 augusztusáig elkészül, ezzel a kert eleget tud tenni feladatainak, amelyek közül legfontosabb a biológiai sokféleség megőrzése, a nyilvánosság biztosítása, és speciális védelemben részesülő fajok számának növelése. Hudecz Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 1771-es megalapítása óta a Füvészkert még nem kapott olyan mértékű pénzügyi támogatást, mint a most elnyert KMOP pályázat révén.

Az 1960 óta természetvédelmi területté nyilvánított Füvészkert jelenleg mintegy 6.000 növényfajjal fogadja a látogatókat. Gazdag orchidea-, páfrány-, valamint kaktuszgyűjteménye mellett rendelkezik egy 30.000 lapos herbáriummal, 20.000-es termés és maggyűjteménnyel, valamint több száz éves botanikai kiadványokat is tartalmazó könyvtárral, illetve egy citrus- és trópusi haszonnövényeket is befogadó műemléki Pálmaházzal.

A pályázati pénz segítségével másfél éven belül jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajthat végre a botanikus kert, valamint jelentősen - több száz új fajjal - bővítheti növényállományát is. Kiemelt feladatot képez a fejlesztési projekt során a védelem alá helyezett veszélyeztetett növényfajok megőrzésének kiterjesztése további fajokra is.  A bővülő növényállomány mellett jelentős összegeket fordítanak majd a kert létesítményeinek felújítására is: a bejáratot teljesen átalakítják, és a trópusi házak is sokkal látogatóbarátabb kialakítást kapnak.

Korábban:

Füvészkert, pályázat, támogatás, Európai Unió EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.