Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Támogatott tüzeléstechnikai eszközök

2009.02.19 16:56:32

Pólus Program, pellet, klaszter EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A Pólus Program keretében elsőként írt alá klaszter szerződést a Magyar Pellet Egyesület. A kitűzött célok között szerepel a megújuló energiaforrás népszerűsítése, és az ágazat versenyképessé tétele.

A Pólus Program ugyan nem a válság következményeként jött létre, de most kiemelt fordulóponthoz ért. A klaszterek megalakulását követően a következő időszakban sorra kötik majd a támogatási szerződéseket a számukra kiírt pályázatokon nyertes klaszterekkel. Az első szerződést egy megújuló energiával foglalkozó klaszter, a Magyar Pellet Egyesület köti tevékenysége támogatása, az energiaforrás népszerűsítése céljából. A 23,6 millió forintos szerződés keretében az együttműködésben résztvevő tagok hatékonyabban képesek majd részt venni a piaci folyamatokban, versenyképesebbé válnak.

A kormányzat törekvéseivel párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megpróbálja a lehető legtöbb területen a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés irányába átcsoportosítani a forrásokat. Ezt a célt szolgálja többek között a programok közötti forrásátcsoportosítás, a pályázati rendszer egyszerűsítése és gyorsítása, a megemelt előleg folyósítása.

 


Tüzeléstechnika: fa és urán pellet


A Pólus Program az Új Magyarország Fejlesztési Terv legfontosabb, operatív programokon átívelő gazdaságfejlesztési programja. A program részben a pólus városok széles értelemben vett üzleti környezetének, részben az üzleti alapon szerveződő klaszterek fejlesztése révén kívánja elérni a kitűzött célokat. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

Tény, hogy kevés a valós, piaci alapú és sikeres együttműködés, továbbá a gazdasági szervezetek hálózatokba szerveződése sem jelentős, így nem növekszik versenyképességük sem.

Nekik szól

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok oktatási és K+F intézmények részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket. Kiemelt céljaik az új, innovatív termékek piacra vitele, a klaszter tagok közötti bizalom elmélyítése közös beruházások támogatásával. A klaszterek számára kiírt pályázatok keretében többek között támogatható: a klaszter-menedzsment tevékenység (új tagok felkutatása, jó megoldások feltárása), projektgenerálás, közös K+F tevékenység megszervezése, adatbázisok létrehozása, információszolgáltatás, tanácsadás, marketing, képzések szervezése

A regionális operatív programok klaszterpályázatain összesen 169 pályázat felelt meg a formai ellenőrzés követelményeinek. A ROP-ok klaszterpályázataira  hozzávetőleg 6,2 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, a beadott pályázatok keretében a pályázók összesen több, mint 5,6 milliárd forintot igényeltek.

Pelletklaszter

A projekt a szilárd biomasszára épülő környezetipar, azon belül is a pellet ágazat fejlesztését kívánja segíteni. A klasztertagok elvárása az új ágazat magyarországi népszerűsítése, az ágazaton belüli és nemzetközi kapcsolatok erősítése, a hazai gyártású pellet ismertségének megteremtése. Olyan megújuló energiaforrásról van szó, amely jellemzően energiaültetvényekből és faipari hulladékok (fűrészüzemi maradványok, szíjács, fűrészpor) újrahasznosításával állít elő tüzeléssel történő energiahasznosításra alkalmas terméket, és így fosszilis energiahordozókat kiváltva hozzájárul a klímavédelemhez. A klasztert 22 tag alkotja, ezek zömében nyugat-dunántúli cégek.

Korábban:

Pólus Program, pellet, klaszter EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.