Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Újra munkára csábítják az időseket

2009.02.09 14:38:48

munka, támogatás, Európai Unió, Újbuda EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Újbuda polgármestere bemutatta a Q-Ageing projektet, melyet nyolc másik európai önkormányzattal együtt hajtanak végre. A Magyarországon szinte példa nélküli kezdeményezés célja, hogy az idős városi lakosság is aktív maradjon és ne szakadjon le a társadalomban. A projekt 750 millió forintnak megfelelő uniós támogatást nyert.

Elindult a Q-Ageing (quality ageing, vagyis minőségi öregkor) elnevezésű projekt, mely öt európai ország, kilenc városának helyi önkormányzatai vagy intézményei összefogásában valósul majd meg. A 38 hónapos projekt célja, hogy elősegítsék a városban élő idősek társadalmi integrációját és megakadályozzák a leszakadásukat.

A projekt ötletgazdájának számító Újbuda Önkormányzata és a nyolc másik európai város az uniós INTERREG programra pályázott sikeresen, így mindössze 5 százalékos önrész mellett, 2,5 millió eurót, vagyis 750 millió forintot nyert a céljaik megvalósítására. Ebből az összegből mintegy 600 000 euró, vagyis - a jelenlegi magas euró-forint árfolyam mellett - 180 millió forint Újbuda részesedése.Egy önkormányzati szakértő elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több ilyen projekt is nyert, de ez az egyetlen úgynevezett „lead projekt”, vagyis ez az egyetlen olyan terv, amelyben a magyar résztvevő fogja össze a partnereket. A „lead partnerség” lényege, hogy a határon átnyúló legjobb hatás elérése érdekében a vázolt célt a projektek közös fejlesztésén, közös végrehajtásán, közös finanszírozásán és a közös menedzsment szervezet működtetésén keresztül biztosítsák.

A résztvevő önkormányzatok és intézmények:
1. Újbuda Önkormányzata – vezető partner, Magyarország    2. Maribor Önkormányzata, Szlovénia    3. Slovenska Bistrica Önkormányzata, Szlovénia    4. Közgazdasági Intézet, Maribor – Humán Erőforrás Fejlesztési Központ, Szlovénia    5. Treviso Tartomány, Olaszország    6. Genova Önkormányzata, Olaszország    7. Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet, Olaszország    8. Sopot Önkormányzata, Lengyelország    9. Civil Társadalom Fejlesztési Központ, Freiburg, Németország

Újbuda polgármestere, Molnár Gyula leszögezte, hogy Újbuda nem szociális és nem is egészségügyi szempontból közelítene a problémához, hanem „egy új típusú aktivitás lehetőségének megteremtéseként kezelné” azt. A kilenc résztvevő önkormányzat közül kettő beemelte a pályázatába az idősek munkaerőpiaci helyzetének javítását és ígéretet tett arra, hogy a partnerek módszereinek hazai alkalmazhatóságát megvizsgálja majd. Az Európai Unió elsősorban jogszabályi hátteret tud biztosítani a kérdésben, ami azonban nem mindig jelent kötelező erőt, hiszen a foglalkoztatás és a szociálpolitika csak részben uniós hatáskör - hangsúlyozta Lévai Katalin EP képviselő, aki  ide sorolta az EU esélyegyenlőségi irányelvét, amely kötelező jellegű és tiltja –például a munkaerőpiacon- az életkoron alapuló megkülönböztetést. Az öregek helyzetét hivatottak javítani azok az ajánlások is, melyek a Szociálpolitikai Menetrend részei - tette hozzá a képviselő.

Forrás: EurActív.hu

Korábban:

munka, támogatás, Európai Unió, Újbuda EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.