Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nyilvánosak a jövő évi forrásátcsoprtosítások

Forrás: NFÜ / UniósPénz

2009.01.30 13:30:31

fejlesztés, NFÜ, EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megtekinthetők az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak 2009-2010-es, kormány által már elfogadott akciótervei. A kormány széles körű partnerségi egyeztetést követően fogadta el jelenlegi formájukban a dokumentumokat, amelyekben már szerepelnek a gazdasági válság hatásai miatt szükségessé vált forrásátcsoportosítások, könnyítések.

A 2007-2013 közötti időszakra szóló Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az egyes ágazatok és régiók fejlesztési céljait és irányait a fejlesztési tervhez hasonlóan hét évre szóló, úgynevezett "operatív programok" tartalmazzák. Ezeken az operatív progra­mokon belül két évre szóló akciótervek rögzítik az egyes ágazatok konkrét feladatait, fejlesztéseit.

A két évre szóló, ám évente felülvizsgálandó akciótervek tartalmazzák többek között azt, hogy az adott operatív program céljaihoz illeszkedve a következő kétéves időszakban milyen nagyobb "központi" fejlesztéseket, konkrét beruházásokat valósítanak meg nem pályázati úton uniós forrásból. Emellett az akciótervek tartal­mazzák azt is, hogy az adott ágazati vagy regionális operatív program keretében milyen területeken és milyen konkrét célokra írnak ki uniós pályázatokat az elkövetkező hóna­pokban. Az akcióterveket a szakmai és a társadalmi partnerekkel folytatott egyeztetést követően a kormány fogadja el - mint ahogy tette azt az NFÜ honlapján most közzétett akciótervekkel is.Az akciótervek egyenkénti elfogadását átlagosan 4 hétig tartó egyeztetési folyamat előzte meg. A különböző makrofórumok mellett - ezúttal is sokfajta szervezet képviselői - helyi önkormányzatok, érdekképvisele­ti, ágazati szakmai szervezeteket, a gazdasági, a tudományos és a civil szféra, egyházak vezetői - vettek részt és osztották meg véleményüket és konkrét javaslataikat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tervezőivel. Az egyeztetés során véleményt nyilvánító mintegy 250 szervezet összesen több mint 1300 konkrét javaslatot fogalmazott meg az operatív programok 61 társadalmi vitára bocsátott akciótervével kapcsolatban.

A vélemények túlnyomó hányada az egyes prioritások, konstrukciók (a majdani pályázati kiírások) potenciális pályázói körének bővítését célozta, és sok partneri kérés, javaslat érkezett a támogatási arányok növelésére, a döntések és kifizetések gyorsítására, a bürokrácia csökkentésére, a támogatási feltételek könnyítésére is. A partnerségi egyeztetés eredmé­nyeként - a gazdasági válság kihívásait és az Európai Bizottsággal folytatott egyezteté­sek tapasztalatait is figyelembe véve - végrehajtott módosítások és forrás-átcsoporto­sítások legfőbb nyertesei a kis- és középvállalkozások, valamint a leginkább hátrányos helyzetű kistérségek lesznek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján már letölthetők a Gazdaságfejlesztési, a Környezet és energia, a Végrehajtás, valamint a regionális operatív programok partnerségi javas­latokkal pontosított akciótervei. A kormány által már elfogadott, további akcióterveket folyamatosan töltjük fel az oldalra.
 

Korábban:

fejlesztés, NFÜ, EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.