Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Tovább fejlesztik a Balaton ékkövét

Forrás: MTI/ UniósPénz

2009.01.12 10:56:33

Balaton, fejlesztés, Balatonfüred EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Balatonfüred tóparti, úgynevezett reformkori városnegyedében megkezdték az egykori szovjet üdülő bontását, s hozzáláttak a szomszédos Jókai-villa felújításához, ezzel elindult a Balaton ékköve elnevezésű városfejlesztési program második üteme.

Közel kétmilliárd forintos beruházásról van szó, melyből 1,5 milliárdot tesz ki az Új Magyarország Fejlesztési Program keretében elnyert uniós és kormányzati támogatás, 400 milliót pedig a város biztosít a költségekhez - Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki hozzátette, hogy a projekt megvalósításának második üteme is döntően a kulturális turizmussal kapcsolatos fejlesztéseket tartalmazza.

A reformkori városmagot sokáig elcsúfító, volt szovjet üdülő helyén díszparkot alakítanak ki, továbbá felújítják a történelmi városrész három "szimbolikus jelentőségű" műemléki épületét, így a Jókai- és a Vaszary-villát (Vaszary Kolos egykori hercegprímás "mesebeli kastélyát"), valamint a Blaha utca 3. szám alatti, hajdani fürdőigazgatósági rezidenciát. A Vaszary-villa megújuló, kétezer négyzetméternyi alapterületén galériát, képzőművészeti bemutatótermeket alakítanak ki, a Jókai-villában pedig az író életéről, életművéről olyan igényes tárlatot kívánnak létrehozni, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek - fogalmazott a polgármester.


Vaszary-villa: Felpezsdül a kulturális élet

A történelmi városmag három utcáját is felújítják, új burkolata lesz a Táncsics, a Csokonai és a Honvéd utcának, járdáik pedig díszkövezést kapnak. A polgármester tájékoztatása szerint a közel kétmilliárdos fejlesztési projektet az idei év végére befejezik, de a Vaszary-villa kivételével a többi felújítással és a parképítéssel már a nyári főszezonra végeznek.

Bóka István kihangsúlyozta, hogy a Balaton ékköve program első és második ütemében - mivel jelentős magánberuházások, hotelfejlesztések is zajlottak a történelmi városközpontban - megújult az Anna-bálok egykori nevezetes helye, a Horváth-ház és az Anna Grand Hotel, s új szálloda épült a tóparton Hotel Silver Resort néven, összesen mintegy 12 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg ez év végéig.

A polgármester emlékeztetőül elmondta, hogy a fejlesztési projekt első ütemének csaknem 500 millió forintos költségéhez 2005-ben 380 milliós kormányzati támogatást kapott a város, ebből hozták létre 2006-ban az új szabadtéri színpadot, a képzőművészeti galériát, valamint a Balatoni Borok Házát és Bormúzeumot. Felújították és díszburkolattal látták el a reformkori városmag két főutcáját - a Blahát és a Kisfaludyt -, de rendbe tettek mintegy négyezer négyzetméternyi parkot is a tóparti övezetben.

Bóka István utalt arra is, hogy a Balaton ékköve program harmadik (befejező) üteme keretében a volt Huray-piac helyén színházépületet kívánnak emelni, illetve elvégzik a kiserdő rehabilitációját. Mi "csak" befogadó színházat akarunk, nem gondolunk állandó társulatra - mondta a polgármester, hozzátéve: az egykori piac helyén önkormányzati és jórészt magántőke bevonásával létesítenek majd egy olyan konferencia- és színháztermet, amely ezer ember befogadására is alkalmas lesz. Ez szerinte a vidék első számú konferenciahelye lehetne. Rámutatott arra is, hogy a volt piac területén magántőkéből még egy 100 szobás luxusszálló is épül majd. A kiserdőt illetően a környezetvédelmi operatív program támogatására pályáznak - tette hozzá végül a város vezetője.
 

Korábban:

Balaton, fejlesztés, Balatonfüred EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.