Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Energia pályázatok: húszmilliárd még gazdára vár

Forrás: MTI/ UniósPénz

2008.12.03 12:56:30

pályázat, NFÜ, energia EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Energia Központ Kht. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) együtt november elején kezdett országos kampányának eddigi eredményeként 21 új pályázat érkezezett az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában (KEOP) még meglévő, mintegy 21,5 milliárd forintos keretének felhasználására.

Az október 15. óta beadott 21 pályázat közül mindössze négyet kellett elutasítani formai hibák miatt - közölte Rajnai Attila, az Energia Központ ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a KEOP keretből három támogatási formára lehet támogatást kapni. A hő vagy villamos energia előállítására 14 pályázó adott be kérelmet. A támogatott projektek beruházási költsége 2,7 milliárd forint, amiből a megítélt támogatás 1,3 milliárd forintot tesz ki, így a még fennmaradó támogatási keret közel 12 milliárd forint. Az energia hatékonyság fokozására kiírt pályázaton a 12 nyertes projekt 1,6 milliárd forint beruházáshoz kap 700 millió forint támogatást. Erre a konstrukcióra még több mint 8 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre.

A költségvetési szférának, egyházaknak és alapítványoknak szánt energia korszerűsítési program keretében 1,5 milliárd forintot lehet a továbbiakban támogatásként megítélni, miután eddig 43 projekt 2,4 milliárd forint értékű beruházáshoz 302 millió forint támogatást nyert el. A 2007 szeptemberében indított, akkori euró árfolyamon mintegy 24 milliárd forintos pályázati keret a 2007-2008. évre szól, de mindaddig felhasználható, ameddig új pályázatot írnak ki. Az országjárás során a nyertes pályázóknak az Energia Központ képviselői munkamegbeszélést tartottak, hogy segítséget nyújtsanak a projekt megvalósítási szakaszában felmerülő kötelezettségek teljesítéséhez, a szabályos lebonyolításhoz, és ezzel csökkentsék a lehetséges kockázatokat.A sikertelen pályázóknak szintén munkamegbeszélésen segítettek, hogy a formai, vagy tartalmi okból elutasított dokumentumaikon javítsanak. Rajnai Attila szerint ezzel új lendületet adtak a projektgazdáknak új - sikeres - pályázat beadásához. Az Energia Központ Kht. a pályázatok lebonyolítója, de a döntést az NFÜ hozza meg - jegyezte meg az ügyvezető.

Rajnai Attila közölte, hogy az Energia Központ Kht. javaslatára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megemelte a támogatás intenzitását, így október 15-től a komplex energiahatékonysági beruházás esetén az eredeti 10, illetve 14,5 százalékos támogatás elérheti akár az 50 százalékot is. Ugyanakkor kis- és közepes vállalkozások ismét pályázhatnak KEOP támogatásra, miután az európai uniós szabályok alapján ezeket a pályázatokat alacsony összegű támogatásnak minősítették.

A KEOP tavaly őszi indítása óta a kampány megkezdéséig összesen egymilliárd forint értékű támogatást ítéltek oda - mondta Rajnai Attila, hozzátéve, hogy a pályázatok előkészítése a beruházások engedélyeztetési eljárása miatt egy-másfél évet is igénybe vehet. Az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója, Rajnai Attila és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke, Uhri László szerdán együttműködési megállapodást írt alá az információk cseréjének és a támogatási program még sikeresebbé tételének érdekében.
 

Korábban:

pályázat, NFÜ, energia EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.