Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Fókuszban az energetikai pályázatok

Forrás: MTI/ UniósPénz

2008.11.24 12:45:52

eneria, pályázat, támogatás, NFÜ, KEOP EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Energia Központ Kht. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) együtt november elején kezdett országos kampányának eddigi eredményeként 14 új pályázat érkezett az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában (KEOP) még meglévő mintegy 21,5 milliárd forintos keretének felhasználására.

Az október 15. óta beadott 14 pályázat közül mindössze hármat kellett elutasítani formai hibák miatt - közölte Rajnai Attila, az Energia Központ ügyvezető igazgatója, majd hozzátette, hogy a 14 pályázó közül hat vállalkozás kért támogatást a megújuló energia beruházáshoz, további egy vállalkozás, öt költségvetési szervezet és két non-profit szervezet pedig az energiahatékonysági beruházás támogatására pályázott.

A pályázatokat még most bírálják, de közel egymilliárd forint támogatásra érkezett kérelem, és ez - átlagosan 35 százalékos támogatással számolva - mintegy három milliárd forint értékű beruházást generál. A 2007 szeptemberében indított, akkori euró árfolyamon mintegy 24 milliárd forintos pályázati keret a 2007-2008. évre szól, de mindaddig felhasználható, ameddig új pályázatot írnak ki. Az országos road show eseményeit négy városban már megtartották, és a következő állomások: Székesfehérvár, Pécs, Szentendre és Budapest. Az országjárás során a nyertes pályázóknak az Energia Központ képviselői munkamegbeszélést tartottak, hogy segítséget nyújtsanak a projekt megvalósítási szakaszában felmerülő kötelezettségek teljesítéséhez, a szabályos lebonyolításhoz, és ezzel csökkentsék a lehetséges kockázatokat. 

Rajnai Attila közölte, hogy az Energia Központ Kht. javaslatára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megemelte a támogatás intenzitását, így október 15-től a komplex energiahatékonysági beruházás esetén az eredeti 10, illetve 14,5 százalékos támogatás elérheti akár 50 százalékot is. Ugyanakkor kis- és közepes vállalkozások ismét pályázhatnak KEOP támogatásra, miután az európai uniós szabályok alapján ezeket a pályázatokat alacsony összegű támogatásnak minősítették. A KEOP tavaly őszi indítása óta a kampány megkezdéséig összesen egymilliárd forint értékű támogatást ítéltek oda - mondta Rajnai Attila, hozzátéve, hogy a pályázatok előkészítése a beruházások engedélyeztetési eljárása miatt egy-másfél évet is igénybe vehet.

A megújuló energiaforrásból előállított hő és villamos energia pályázatra októberig 77 kérelmet adtak be és mindössze négy nyert el támogatást. Az energiahatékonyság növelését szolgáló pályázatra 65 munka érkezett októberig, amiből mindössze ötöt támogattak. A közszolgáltatásban tevékenykedő intézmények energiahatékonyságát szolgáló úgynevezett harmadik feles finanszírozású pályázaton az elbírált 40 pályázatból 33-at érdemesítettek támogatásra. Az Energia Központ ügyvezető igazgatója ezt az egyszerűbb beruházásokkal
magyarázta.
 

Korábban:

eneria, pályázat, támogatás, NFÜ, KEOP EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.