Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Energetikai pályázatok: Húszmilliárdos keret

Forrás: MTI

2008.11.03 14:17:50

NFÜ, KEOP EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Energia Központ Kht. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) együtt országos kampánnyal igyekszik elősegíteni az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában (KEOP) még meglévő mintegy húszmilliárd forintos keret felhasználását.

A 2007 szeptemberében indított, akkori euró árfolyamon mintegy 24 milliárd forintos pályázati keret a 2007-2008. évre szól, de mindaddig felhasználható, ameddig új pályázatot írnak ki - jelentette be Rajnai Attila, az Energia Központ ügyvezető igazgatója.

Lipcsik Melinda, az Energia Központ munkatársának tájékoztatása szerint a kampány során nyolc vidéki állomáson a potenciális és a sikertelen pályázókat tájékoztatják a pályázatok egyszerűsítéséről, és a sikeres pályázat feltételeiről. Ezen túlmenően az ország 19 településén a piaci szereplőkkel folytatnak párbeszédet azért, hogy a pályázati eljárást az igényekhez igazítsák. Az Energia Központ Kht. a pályázatok lebonyolítója, de a döntést az NFÜ hozza meg - jegyezte meg az ügyvezető.


Rajnai Attila közölte, hogy az Energia Központ Kht. javaslatára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megemelte támogatás intenzitását, így komplex energiahatékonysági beruházás esetén az eredeti 10, illetve 14,5 százalékos támogatás elérheti akár 50 százalékot is. Ugyanakkor kis- és közepes vállalkozások ismét pályázhatnak KEOP támogatásra, miután az európai uniós szabályok alapján ezeket a pályázatokat alacsony összegű támogatásnak minősítették.

A KEOP tavaly őszi indítása óta összesen egymilliárd forint értékű támogatást ítéltek oda - mondta Rajnai Attila, hozzátéve, hogy a pályázatok előkészítése a beruházások engedélyeztetési eljárása miatt egy-másfél évet is igénybe vehet. A megújuló energiaforrásból előállított hő és villamosenergia pályázatra 77 kérelmet adtak be és mindössze négy nyert el támogatást.

Az energiahatékonyság növelését szolgáló pályázatra 65 munka érkezett, amiből mindössze ötöt támogattak. A közszolgáltatásban tevékenykedő intézmények energiahatékonyságát szolgáló úgynevezett harmadik feles finanszírozású pályázaton az elbírált 40 pályázatból 33-at támogatnak. Az Energia Központ ügyvezető igazgatója ezt az egyszerűbb beruházásokkal magyarázta.

Az eddigi pályázók bonyolultnak és összetettnek ítélték a pályázat megírását. A fő problémának mégis a támogatás alacsony intenzitását (azaz a támogatás alacsony voltát) és a kevés saját erőt nevezték meg. Az Energia Központ részben a kampány eredményeként az év végére, jövő év elejére számol nagyobb számú pályázattal.
 

Korábban:

NFÜ, KEOP EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.