Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Támogatott határmenti együttműködés

Forrás: NFÜ

2008.10.17 10:54:16

NFÜ, ERFA, ETE EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A magyar-román határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére 248 millió euró áll rendelkezésre a két ország pályázóinak számára 2007-2013 között.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az NFÜ és a román Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium által most meghirdetett első pályázat több mint 16 millió euró ERFA támogatást tesz elérhetővé Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye valamint a négy szomszédos határon túli megye szervezetei számára.

A 2009. január 30.-án lezáruló kiírással elsősorban az előkészítő, valamint az együttműködést, tapasztalatcserét és partnerségek kialakítását célzó tevékenységek támogatása a cél. A pályázati csomag ismertetése és az érdeklődők ösztönzése érdekében a program Közös Szakmai Titkársága információs napokat szervez az érintett megyékben.

Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a határon átnyúló fejlesztésekre, a határ menti régiók kooperációjának és a kapcsolatok erősítésének támogatására. A célokat szolgáló számos program közül kiemelkedik az Európai Területi Együttműködés (ETE), amely az EU belső, tagországok közti határai mentén megvalósuló kétoldalú fejlesztéseket támogatja. Magyarország az Európai Unió tagjaként felelősséget érez a határon átnyúló kapcsolatok fejlődéséért - áll az NFÜ közleményében.A 2007-2013-as program keretében olyan közös magyar-román partnerségben megvalósuló projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatása.  A pályázatok sikerességéhez a következő négy feltételből legalább kettőnek teljesülnie kell: közös menedzsment, közös tervezés, közös finanszírozás, közös végrehajtás. A minél szorosabb és átfogóbb együttműködés tehát alapvető elvárás a pályázóktól. Ez a szempont a működési rendszerben is érvényesül: a projektpartnerek maguk közül „Vezető Partnert” választanak, aki kapcsolattartóként jár el a közös szakmai titkárság irányában, és aki felel a projekt végrehajtásáért.

A program első pályázati felhívásával több mint 16 millió euró támogatás válik elérhetővé az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a magyar és a román költségvetés társfinanszírozása révén. A pályázaton magyar oldalról Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye köz- és magánjog hatálya alá tartozó non-profit szervezetei vehetnek részt minimum öt százalék önrész biztosításával, a romániai Szatmár, Bihar, Arad vagy Temesvár megyei partnerükkel közösen.

Pályázatok nyújthatók be a határon átnyúló társadalmi és gazdasági együttműködés fejlesztéséhez szükséges kulcsfeltételek javítására, valamint a társadalmi és gazdasági kohézió erősítésére közlekedés, kommunikáció, környezetvédelem munkaerő-piac, kutatás-fejlesztés, innováció, oktatás valamint egészségügy témájában. A pályázatokat kizárólag postai úton küldhetik be a program Közös Szakmai Titkárságára 2009. január 30.-ig. A támogatások odaítéléséről a program Közös Irányító Bizottsága dönt, amelyben egyenlő arányban képviseltetik magukat a részt vevő magyarországi és romániai megyék.

A pályázattal kapcsolatban további információt a program hivatalos honlapján, illetve az NFÜ  és a Vati  honlapokon találhatnak
 

Korábban:

NFÜ, ERFA, ETE EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.