Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Fókuszban a hazai közlekedésfejlesztés

Forrás: MTI

2008.10.15 11:41:09

KIOP, KÖZOP, NFT, NFÜ EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az elmúlt négy évben 1200 milliárd forintot költöttek a hazai közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, az uniós források lehívása a közlekedési szakállamtitkár szerint azonban még mindig túlszabályozott.

A 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv (I. NFT) KIOP programban 202 környezetvédelmi és közlekedési fejlesztési program valósult meg, mintegy 120 milliárd forint támogatással - mondta Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár kedden, az "Uniós források a fenntartható fejlődésért" címmel megtartott Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) záró konferenciáján.

Szalóki Flórián, a KIOP és a 2007-2013. évi Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) irányítóhatóság vezetője elmondta: a KIOP-ban a keret 107 százalékára vállaltak kötelezettséget, hogy a rendelkezésre álló forrásokat biztosan fel lehessen használni.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szeptember végi adatai szerint a KIOP-ban 5 milliárd forint vár még kifizetésre.

MTI fotobank
Sokmilliós építkezések


Csepi Lajos kitért arra, hogy a KIOP-ban Magyarország 252 millió eurót fordított a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, amelyből 189 millió eurót tett ki az uniós, és 63 millió eurót a hazai társfinanszírozás. Ebből közúti, vasúti, illetve kikötői fejlesztések valósultak meg. A jelenlegi közlekedési infrastruktúra fejlesztését is érintő tapasztalatokról szólva a közlekedési szakállamtitkár úgy vélekedett, hogy még mindig túlszabályozott az uniós beruházásokhoz kapcsolódó eljárás és intézményrendszer. Példaként említette, hogy miközben  kormánydöntés születik a kiemelt közlekedési projektekről, még ezt követően is a nevesített projektgazdának pályáznia kell a támogatásért.

MTI fotobank
Rendszerezett közutak

Axel Hörhager, a 2007-2013. évi tervezési ciklusban uniós forrásból megvalósuló nagyprojektek kidolgozásához tanácsot adó Jaspers program bécsi irodájának vezetője úgy vélekedett, hogy tapasztalatuk szerint a magyarországi közlekedési nagyprojekt pályázatok jó minőségűek, a lényegre koncentrálnak, magas szintű műszaki és technikai színvonalat képviselnek. Szalóki Flórián arra hívta fel a figyelmet, hogy a KIOP projektek uniós elszámolásakor igazolni kell a vállalt eredményeket, ami nem lesz könnyű feladat.

A 2007-2013. évi KÖZOP-ról szólva az irányító hatóság vezetője úgy vélekedett, hogy 5 prioritás mentén 91 projekt támogatásáról születik szerződés. Utalt arra, hogy az idén decemberig 30 projekt támogatására kötnek támogatási szerződést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a programok időbeli megvalósítására szigorú szabályok érvényesek, ezért fontos a folyamat felgyorsítása.
 

Korábban:

KIOP, KÖZOP, NFT, NFÜ EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.