Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Az uniós forráslehívások jövője

Forrás: UniósPénz

2008.10.01 16:55:20

Európai Unió, NFÜ, pályázat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által nemrég közzétett adatok szerint a múlt évi zárszámadásban az uniós források felhasználása 38,4 százalékkal elmaradt a költségvetésben szereplő közel 470 milliárd forintos összegtől. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan hat ez a következő évek uniós forráslehívására. Az NFÜ-t kérdeztük.

- Mely pályázatokat használták ki a legkevésbé? Végeznek forrásátcsoportosításokat indokolt esetekben, ha egy sikerpályázatnak kimerül a kerete?

- Az uniós források lekötése mind az Nemzeti Fejlesztési Terv, mind az Új Magyarország Fejlesztési Terv esetében magas színvonalú. Kivételt jelent az energia témaköre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség itt is megkísérelte a folyamatos pályáztatást, ám a csekély igény és a kiírások összetettsége 2007-08-ban igen alacsony beadványszámot eredményezett. Itt a közelmúltban a nemzetközi és hazai gazdaságban olyan új fejlemények történtek, (élelmiszer árrobbanás, viták az energiafüggésről) amelyek az egész energiakoncepció újragondolását teszik szükségessé a KEOP keretein belül is.

Az Országgyűlés áprilisban fogadta el a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiastratégiát. Ez a határozat az ellátásbiztonságra, a versenyképességre és a fenntarthatóságra - mint hosszú távra szóló elsődleges célok együttes érvényesülésére -  helyezi a hangsúlyt. Kiemeli az Európai Unió keretében meghatározott közösségi célok megvalósulásának elősegítését is.


Mindezek alapján át kell gondolni az uniós források illeszkedését az új szabályrendszerbe. Jövőre ezzel összhangban teljesen új energiával kapcsolatos uniós pályázati kiírásokat készül meghirdetni az illetékes Irányító Hatóság, melyek keretében radikálisan változtatni kívánnak a felhívások eddigi gyakorlatán.

- Hogyan végzik az átcsoportosítást, milyen szempontokat vesznek alapul?


- A rendszerben átcsoportosítás csak korlátozottan lehetséges. Az unió által elfogadott Operatív Programok rögzítik hét évre előre a kereteket a nagy ágazatok között. Ezen belül a prioritások és a súlypontok között lehetséges súlyozás. Az operatív programok hétéves időtávját ugyanis részekre bontják a két évre szóló akciótervek, amelyek rögzítik az egyes ágazatok, régiók konkrét feladatait, fejlesztéseit.

A két évre szóló, évente felülvizsgálandó akciótervek tartalmazzák azt, hogy milyen nagyobb „központi” fejlesztéseket, konkrét beruházásokat valósítanak meg nem pályázati úton uniós forrásból, ezen kívül milyen területeken és milyen konkrét célokra írnak ki uniós pályázatokat az elkövetkező hónapokban. A 2009-10-es évre szóló akcióterv rövid időn belül társadalmi egyeztetésre kerül, amelynek során észrevételek megtételére várhatóan egy hónapja lesz az érdekelteknek.

Ha nem sikerül felhasználnunk az uniós keretet, azt mutathatja az uniós szakértők felé, hogy hazánk nem szorul akkora támogatásra, melyet korábban megítéltek neki. Igaz az, hogy az unió kevesebb forrást biztosít azoknak a tagállamoknak, amelyek nem használják ki a kereteket?

Nem igaz, a kettő között nincs összefüggés. Az unió rászorultság alapján ítél, az, hogy mely alapból ki jogosult támogatásra, szigorú szabályok alapján dől el.  Magyarország 2007 és 2013 között - a vidékfejlesztési támogatásokkal együtt - közel 8000 milliárd forint uniós támogatásban részesül.

Korábban:

Európai Unió, NFÜ, pályázat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.