Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EU-s pályázatok: Indokolatlan elutasítások

Forrás: Népszabadság Online/UniósPénz

2008.09.29 10:40:13

pályázat, NFÜ, önkormányzat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A NFÜ szerint átlagban 52 nap alatt bírálják el a sikertelen uniós pályázók kifogásait, a pályázatírók mást mondanak.

Tavaly szeptembertől idén júniusig ezerkétszáz panaszt nyújtottak be a különböző illetékes szervezetekhez az európai uniós pályázatokon elutasított cégek - írja a Népszabadság. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a lapnak azt mondták, hogy a lezárt ügyek 33 százaléka bizonyult jogosnak, az átlagos ügyintézés 52 nap volt. Ez elméletileg beleférne a jogszabályban rögzített 30, illetve a meghosszabbítva 60 napos ügyintézési határidőbe, csakhogy a lap megkérdezte tanácsadó cégek tömkelegével soroltak olyan példákat, amikor a döntés nem született meg a határidőig.

Esőssy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója elmondta: első körben a közreműködő szervezeteknél kell jelezni, hogy nem értenek egyet az elutasító döntéssel, onnan az NFÜ jogi osztályához kerül a dokumentáció. A közreműködő szervezetek különbözőképp reagálnak a megkeresésekre: a MAG Zrt. inkább maga próbálja rendezni az ügyelet, ha tévedett, a problémát orvosolja.


A Regionális Fejlesztési Ügynökségek között volt olyan, mely vállrándítással vette tudomásul, hogy ami miatt nem nyert a pályázat, az tulajdonképp benne van a dokumentációban, és lehet az NFÜ-höz menni, kivárni a hosszú hónapokat a döntésig, addigra azonban a keretet szétosztják a többi pályázónak. Esőssy mindemellett helyteleníti, hogy az NFÜ hatóságként lép fel, noha csak szolgáltatnia kellene, a pályázók, főleg az önkormányzatok első reakciója, hogy még akkor sem húznak ujjat a hatósággal, ha jogos a reakciójuk.

A pályázatok értékelési rendszeréről korábban megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, akik elmondták, hogy a Regionális Fejlesztési Tanácsok nagyobb szerepet kaptak az értékelésben, így a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a regionális sajátosságok. A pályázóktól beérkező panaszok kiváltó oka a legtöbb esetben a kiválasztási szempontok bonyolult szabályozása, amely mind a pályázói, mind a támogató oldalon nehezítette az eljárást.

A jövőben kizárólag azok a pályázatok kerülnek szakmai értékelésre, amelyek maradéktalanul megfelelnek az alapvető formai és jogosultsági feltételeknek. "Igyekeztünk reflektorfénybe helyezni azokat a szempontokat, amelyek teljesítése nélkül a pályázat nem kezelhető tovább. Ilyenek például a benyújtási határidő betartása, a megfelelő példányszám, és az igényelt támogatási összeg pontos meghatározása" - hangsúlyozta az NFÜ munkatársa, aki hozzátette, hogy továbbra is biztosítják a pályázók számára a hiányok pótlásának lehetőségét.

Korábban:

pályázat, NFÜ, önkormányzat EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.