Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Újabb hulladékfeldolgozót létesítenek

Forrás: MTI

2008.09.25 10:49:41

hulladék, Európai Unió, fejlesztés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Az uniós normáknak is megfelel az az állati hulladék gyűjtő és átmeneti tároló telep, amelyet szerdán adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón a Szatev Zrt.-nél, a beruházás több mint 723 millió forintba került, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 391 millió forint támogatást kapott.

A hulladékkezelő telep létesítése a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program keretében 2007 szeptemberében kezdődött meg, a szerdai átadást követően a tervek szerint a következő hónaptól már üzemszerűen működik - mondta Bartha Ferenc vezérigazgató.

A projektet a Nemzeti Fejlesztési Terv 391 millió forinttal támogatta, ezen összeg háromnegyedét uniós, negyedét hazai forrás biztosította, a többit a Szatev Zrt. fedezte, részben banki hitelből. Bartha Ferenc elmondta: a beruházásnak köszönhetően megoldódik a kistérség területén keletkező állati hulladékok biztonságos és környezetkímélő összegyűjtése, illetve kezelése, jelentősen csökken a humán- és állategészségügyi kockázat, mérséklődik a környezet terhelése és veszélyeztetése, a beruházás által 330 ezer ember környezete válik élhetőbbé.

szikszo
Belvárosi összhang - felújított főtérrel


A megépült környezetkímélő állati hulladékátrakó teleppel párhuzamosan bezárták és rekultiválták a régi környezetszennyező állati hulladéktemetőt, a fejlesztésnek köszönhetően megszűnt a talaj, illetve a talajvíz szennyezése és megszűntek a környék lakóira a korábbi fertőzésveszély miatt leselkedő egészségügyi kockázatok is. Az állati hulladékot már zárt konténerekben szállítják a gyűjtőtelepre, ahol ideiglenesen őrizve tárolják, és nyomon követhetően regisztrálják a hulladékgyűjtés egész folyamatát.

Az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalatot (Atev) 1955-ben alapították. A szikszói cég - amely mintegy 82 százalékban magántulajdonban van, a fennmaradó hányad pedig az Atev-vé - begyűjti a térségben keletkező elhullott állatokat, a húsfeldolgozó iparban keletkező állati eredetű hulladékot és az arra alkalmas nyersanyagból takarmányadalékot, húslisztet, táplisztet, ipari zsírt állít elő. A társaság elmúlt évi árbevétele 1,2 milliárd forint volt, és mintegy 25 ezer tonna állati eredetű hulladékot ártalmatlanított.
 

Korábban:

hulladék, Európai Unió, fejlesztés EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.