Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Száz százalékos makói csatornázottság

Forrás: MTI

2008.09.25 16:18:23

Makó, Európai Unió, fejlesztés, Kohéziós Alap EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Egy éven belül indulhat a csatornázási program, ha Brüsszel jóváhagyja a terveket. A makói térség szennyvízprojektjének támogatási szerződése összesen hat települést érint, és csaknem tizennégy milliárd forintba kerül.

Az aláírt dokumentum a vonatkozó operatív program 001-es regisztrációs számú dokumentuma, aláírásával szerződött az érintett hat település a kormánnyal a beruházás végrehajtására - mondta Buzás Péter a projektet vezető Makó polgármestere.

Makó mellett Kiszombort, Földeákot, Apátfalvát, Magyarcsanádot és Maroslelét érinti a program, amelynek pályázatát a kormány nettó 13,96 milliárd forintos uniós támogatásra javasolta. A program költségének 82 százalékát  uniós és hazai támogatás adja, emellett, az EU önerő alapra is támaszkodva 1,75 milliárd forintos saját forrást kell biztosítaniuk a településeknek.


Hagymaszínház - Makó

A projekt megvalósításához a nettó 11,515 milliárd forintot a Kohéziós Alap, valamint a magyar költségvetés társfinanszírozásban biztosítja. A saját forrás részben az eddigi lakossági előtakarékosságra, részben bankhitelre támaszkodik - mondta Buzás Péter, (MSZP) Makó polgármestere.

A beruházás keretében a hat településen vezetékes szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer épül ki, mely 41 ezer lakost érint. A fejlesztés eredményeképp a csatornázott háztartások száma a jelenlegi 2 342-ről, 14 ezerre nő, így a jelenlegi 23 százalékos csatornázottság csaknem száz százalékra emelkedik. A beruházással csökken a térségben a talaj, a talajvíz, valamint a Maros vízgyűjtőjének szennyezettsége is.

A fejlesztés során összesen 143,4 kilométer gerincvezeték és 82,4 kilométer nyomott alapcsatorna épül. Egyúttal a makói szennyvíztisztító telep kapacitása is bővül, két új, kombinált, levegőztető, utóülepítő medencét építenek, gondoskodnak a húsz százalékos szárazanyag-tartalomra csökkentett térfogatú szennyvíz-iszapok szárításáról, esetleg komposztálásáról, a kezelt iszap mezőgazdasági hasznosításáról.

A kormánytámogatás után a projekt Brüsszelbe kerül, ahol hat hónapon belül megtörténik a támogatásáról való döntés. Az ezt követő közbeszerzés után 2009 második vagy harmadik negyedévében kezdődhet a tényleges munka, amit a tervek szerint 2012-re fejeznek be.
   
Az Új Magyarország fejlesztési terv Környezetvédelem és energia operatív programja összesen mintegy százmilliárd forint értékben hat projektet támogat az augusztus 13-i bejelentés szerint. Ezek közül szennyvízcsatornázás témájában két fejlesztést: Makó és Békéscsaba pályázatát tartották támogathatónak. Emellett két árvízi tározó és két hulladékgazdálkodási rendszer is szerepelt a támogatásra érdemes nagyprojektek között.

 

Korábban:

Makó, Európai Unió, fejlesztés, Kohéziós Alap EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.