Hírlevél

Megrendelem

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:

regisztráció
elfelejtett jelszó

Kereső


Vélemény

Írjon nekünk!

Sikersztori


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Győr is megújul

2008.09.24 13:25:00

Győr, Európai Unió, fejlesztés, belváros EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Megújul a győri Széchenyi tér és környezete, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló projektre több mint 1,7 milliárd forintot költenek.

A múlt héten kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be Molnár Csaba, a gazdasági tárca államtitkára, hogy az eddigi legnagyobb szabású városrehabilitációs programról döntött a kormány. Ennek keretében tizenegymilliárd forintból  hat megyei jogú város - Győr, Kaposvár, Szombathely, Nyíregyháza, Debrecen és Sopron - belvárosa újulhat meg.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere elmondta, hogy a belváros érintett negyedének rehabilitációjára kilencszázmillió forintos támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Tervből a kormány döntése alapján. A projekt keretében impozánssá varázsolják a ma meglehetősen elhanyagolt teret, amelyet Közép-Európa legszebb barokk épületsora övez. A régészeti feltárás már megindult, azt követi a közművek cseréje. A tér felújítását jövőre kezdik meg, ehhez minden szükséges engedély az önkormányzat rendelkezésére áll.

Horányi Mária
Xántus Múzeum - élő kapcsolat

Bővül a Széchenyi tér funkciója egyebek között annak révén, hogy élő kapcsolatot létesítenek a tér és a Xántus Múzeum között. Visszakapja korábbi arculatát a Lloyd épülete, földszintjén kávézót is kialakítana az ingatlan bérlője. A tér sarkán lévő Pálffy éttermet is megfiatalítja a tulajdonosa a projekt keretében, a beruházás harminc százalékát az uniós keretből finanszírozzák. A térre szökőkutat építenek, ott teraszokat, pihenőhelyeket alakítanak ki, s a körülvevő épületek homlokzatait felújítják - tette hozzá a polgármester.

Xántus Múzeum
A múzeum értékes gyűjteménye hozzávetőleg hatvanezer darabból áll. A megyén átvezető autópálya építése alatti leletmentési ásatás számos római, népvándorláskori és avar anyaggal gazdagította. Emellett jelentős céhes, numizmatikai és cserépkályha-gyűjteménnyel rendelkezik.


A következő hetek, hónapok feladatairól szólva közölte, van még számos feladat. Azt szeretnék elérni, hogy a projekt minden részvevője mielőbb rendelkezzen építési engedéllyel. A programhoz kapcsolódó gazdasági szféra terveihez az engedélyeztetési eljárás most van folyamatban. Az elgondolások szerint a végleges dokumentációkat jövő januárban nyújtják be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és március táján szeretnék aláírni a támogatási szerződést.
 

Korábban:

Győr, Európai Unió, fejlesztés, belváros EszközlistaCikk nyomtatásaCikk küldése e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Amennyiben szeretne hozzászólni a cikkhez, jelentkezzen be!

Belépés

E-mail cím:    Jelszó:    

regisztráció    elfelejtett jelszó

Az uniós pályázatok elnyeréséhez szükséges feltételeket összegezve megalkottuk előminősítő rendszerünket, hogy a cégprofiljához illő pályázatok közül választhasson. A rendszer az alapadatok megadása után előszámításokat végez, melyek eredményét Ön e-mailben is megkapja.